Dünya Dünya basınının gözü Suriye ile Türkiye'de

Dünya basınının gözü Suriye ile Türkiye'de

Paylaş
Dünya basınının gözü Suriye ile Türkiye'de

Suriye'nin Türkiye'nin F-4 savaş uçağını düşürmesinin ardından yaşanan iki ülke arasındaki kriz, dış basında da yankı bulmaya devam ediyor

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Daily Star, dünkü haberinde İngiliz savaş uçaklarının Türkiye’nin Suriye’ye olası bir saldırı için hazırda beklediğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, "Gereken ne ise yapılacaktır" sözlerine yer veren gazete, İngiliz savaş uçaklarının NATO müttefiki olan Türkiye’nin bir intikam saldırısına karşı hazır olduklarını öne sürdü.

Türkiye’nin Suriye’ye bir yanıt vermeden önce konu ile ilgili olarak NATO’yu iki acil güvenlik toplantısına çağırdığına vurgu yapan gazete, geçtiğimiz akşam Suriye ve Türk kurtarma ekiplerinin düşen savaş uçağındaki kayıp pilotları bulmak için arama yaptığını da yazdı. Gazete ayrıca, "Türkiye’nin Suriye’ye bir misilleme kararı alması halinde aralarında İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu diğer NATO güçlerinin Türkiye’yi desteklemesi ve Suriye’ye saldırıya katılması yönünde baskı altına girer" yorumunu yaptı.

NEW YORK TIMES: ABD OLAYDAN ESAD’I SORUMLU TUTUYOR

Amerika’da yayınlanan New York Times, Suriye’nin düşürülen Türk savaş uçağı ile ilgili olarak kendisini savunarak bu olayın önceden tasarlanmış bir durum olmadığı açıklamasına yer verdi.

Turkiye’nin bölgede güçlü bir oyuncu olduğunu ancak komşuları ile ilişkilerinin giderek kötüleştiği sözlerine yer veren gazete, Ankara’nın Batı ve Arap güçleri ile Suriye lideri Esad’ın iktidarına son verme arayışında olduğunu yazdı.

Gazete, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un pazar günü yaptığı Suriye’ye yönelik eleştirisine de vurgu yaparak, Suriye’nin Türk savaş uçağını uyarı vermeden vurduğunu, ABD’nin ise Türkiye ve diğer müttefikleri ile bu durumdan Esad rejimini sorumlu tutacaklarını açıkladığını söyledi.

BBC: TÜRKİYE SAVAŞ DEĞİL DİPLOMASİ İSTİYOR

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise düşürülen Türk savaş uçağının ardından Türkiye’nin Suriye ile savaş değil diplomatik bir çözüm aradığını söyledi.

BBC’nin diplomasi muhabiri Jonathan Marcus’un imzalı makalede, Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağının bölgede yaşanan ciddi durumu yansıttığını bir yandan da Türkiye’nin NATO’yu acil toplantıya çağırma çabasıyla savaş değil diplomatik çözüm gayreti içinde olduğunu yazdı.

Türkiye’nin endişelerini diğer NATO müttefiklerinin de paylaştığını yazan Marcus, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in olayla ilgili olarak derin endişelerini ifade ettiğini ve olayın Suriye tarafından "uyarı yapılmadan" gerçekleştirildiği sözlerine vurgu yaptı.

CNN: SURİYE TÜRKİYE’NIN İDDİALARINI REDDETTİ

Amerikan yayın kuruluşu CNN ise, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın düşürülen Türk savaş uçağının Suriye hava sahası içinde olduğunu savunarak Türkiye’nin Suriye’ye yönelik suçlamalarını reddettiği açıklamalarına yer verdi.

CNN; Suriye ile Türkiye arasında cuma gününden bu yana yaşanan krizin ardından Türkiye’nin konuyu NATO’ya taşıdığını ve salı günü Brüksel’de yapılacak toplantıda konuyu gündeme taşıyacağını söyledi.

Olayın uluslararası bir krizi ateşleyebileceğini savunan CNN, Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Esad rejimindeki kanlı ayaklanmalar dolayısıyla kötüleştiğini de yazdı.

Gonca YAĞCI/LONDRA, (DHA)

Haberin Devamı