Sağlık 'Dumansız Hava Sahası' 6. yılında

'Dumansız Hava Sahası' 6. yılında

Paylaş
'Dumansız Hava Sahası' 6. yılında

'Dumansız Hava Sahası' 6. yılında uluslararası uzmanların katılımıyla değerlendirildi. Toplantıda konuşan Bloomberg Fonu Başkanı Michael Bloomberg "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideridir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü için önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülkedir" dedi

Senim TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

17 Ocak 2008 tarihinde ülkemizde kabul edilen kanun ile kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklanmıştı. "Dumansız Hava Sahası" sloganıyla tanıtılan bu uygulama sigara tüketiminde düşüşe ve sigaranın neden olduğu hastalıkların acil başvurularında azalmaya neden olmuştu. 2008 yılında Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) başkanlığını yürüten Türk Toraks Derneği, 6 yılda kazanılanların gözden geçirildiği toplantıya ev sahipliği yaptı.

Toplantıya onur konuğu olarak katılan Bloomberg Fonu Başkanı Michael Bloomberg konuşmasında "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideridir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü için önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülkedir. Sigara kullanımı 2008'den 2012 yılına kadar yüzde 13 azalmıştır. Bu dört yılda 1.2 milyon daha az sigara içicisi demektir. 2008 yılında restoranlarda pasif sigara dumanına maruz kalma oranı yüzde 56 iken 2012'de yüzde 13'e indi. Bu hafta İstanbul'da kendini bu işe adamış kişiler ile görüşmemde mücadelenin yeni başladığını öğrendim. Kurumum 2007 yılından itibaren ülkenizdeki çalışmacılar ile iş birliği yapmaktadır. Birlikte sağladığımız gelişmeler sadece insan hayatı kurtarmadı, diğer şehirlere ve ülkelere nelerin mümkün olduğunu gösterdi. Sigara ve Sağlık Komitesi'nin önderliği, mücadelenin devamı için önemlidir" dedi.

Haberin Devamı

'HALK SAĞLIĞINI KORUMAK GÖREVİMİZ' Toplantının ev sahipliğini yapan Türk Toraks Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Sedat Altın, Michael Bloomberg'e derneğin şükran ödülünü sunduktan sonra "Türk Toraks Derneği’nin misyonu akciğer sağlığını geliştirmektir. Tütün dumanına aktif veya pasif maruz kalmak akciğer hastalıklarının önemli nedenidir. Ülkemizde tütün kullanımının azaltılması ana hedeflerimizdendir. Dumansız Hava Sahası uygulaması başlarken Bloomberg fonu ile ortaklaşa proje yürüttük. Bili dedi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da " Bu dumana maruz olmadan kapalı alanda bulunmak en önemli sağlık hakkıdır. SSUK'u oluşturan 30 sivil toplum kuruluşu ve danışman kamu kurumlarıyla halk sağlığını korumak görevimiz" dedi. Michael Bloomberg'e ortak projelerinin başarılı sonuçlarını anlatan Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı "2003 yılında York'da kapalı alanda sigarayı yasaklatma cesaretini gösterdiğiniz zaman, kararınıza saldıran endüstri ve kullandıkları taktikler bize ders oldu. Biz kanun uygulanmadan halkımıza dumansız hava sahasının yararlarını ve endüstrinin olası karşı hamlelerini anlattık. Hastalık mikrobu yayılmadan aşı yapmıştık. Başarılarımız ekibinizin teknik yardımları ve sizlerin öngörüleriyle gerçekleşti" dedi.

Haberin Devamı

Toplantıda astım hastaları adına görme engelli olan Hukuk Öğrencisi Murat Ulusan, çocuk hakları adına da 10 yaşındaki Pera Gilmore konuştu.