Siyaset DTP'nin kader günü
Paylaş
DTP'nin kader günü

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle açılan davayı esastan görüşmeye başladı

Anayasa Mahkemesi Heyeti, saat 09.30’da davayı görüşmek üzere toplandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı" haline geldiği gerekçesiyle, "temelli kapatılması" istemiyle 16 Kasım 2007’de dava açmıştı.

Görevlendirilen raportörler, raporu tamamlayarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a teslim etmişti. Raporun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor.

İddianamede, kapatma talebiyle birlikte milletvekilleri DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan’ın da aralarında bulunduğu 221 parti üyesi hakkında Anayasa’nın 69/9 ve Siyasi Partiler Yasası’nın 95. maddeleri uyarınca, siyasi yasak getirilmesi isteniyor.

Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.

İddianamede ayrıca, "davalı partinin dava süresince yapılacak seçimlere katılamayacağına", "dava tarihinde parti bünyesinde üye, yönetici, belediye başkanı ve milletvekili olarak görev alanların bir başka siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak dava süresince seçimlere katılamayacağına", "davalı partiye ödenebilecek hazine yardımlarının banka hesabında blokesine" ve "davalı partinin üye kayıtlarının durdurulmasına" karar verilmesi de istenmişti.

Anayasa Mahkemesi, 27 Aralık 2007’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesindeki 4 tedbir istemini "koşulları oluşmadığından" reddine karar vermişti.

Haberin Devamı