Bilim - Teknoloji Donanım devine şok ceza!
Paylaş
Donanım devine şok ceza!

Rakibi karşısında Avrup'da kuralları çiğneyen donanım devi, artık bu cezaya katlanmak zorunda!

Intel, rakibi AMD'nin karşısında onu piyasadan uzaklaştırmaya yönelik, tekelci davranışlarından dolayı 1.4 milyar dolar ceza ödeyecek.

Intel'in HP, Dell, Lenovo ve Acer gibi PC üreticilerine sadece kendi çiplerine sahip bilgisayarlar üretmesi için çeşitli avantajlar sağladığını ileri süren AMD, resmi şikayetini ilk olarak 2000 yılında yapmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu, Intel'in bulduğu üstün pozisyonu kötüye kullandığına dair bir raporu 2009'da hazırlamış ve Intel'den ağır bir para cezası talep etmişti. Intel'in ceza karşısındaki itirazı, Lüksemburg'daki AB Genel Mahkemesi'nin komisyonun raporunu onaylamasıyla birlikte reddedilmiş oldu.

Intel'in suçlu bulunduğu etkinlikler arasında Dell, HP, NEC, Lenovo'ya indirimler yapmak ve sadece Intel işlemcili PC'ler satmasını şart koşmak; HP, Acer and Lenovo'nun Intel'in tek rakibi olan AMD'nin çiplerini taşıyan ürünlerinin satışını durdurması, geciktirmesi veya kısıtlaması için direkt ödemelerde bulunmak var.

AB Genel Mahkemesi'nin onayladığı rapora göre Intel, 2008'deki gelirlerinin yüzde 4.15'ine denk gelen 1.06 milyon euro'yu ödemek zorunda (1.4 milyar dolar).

Resimlerle: 25 canavar Intel işlemcisi kapışıyor!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı