Cumartesi Postası Bebeklerde Domuz Gribi'nde anne sütü mucizesi

Bebeklerde Domuz Gribi'nde anne sütü mucizesi

Paylaş
Bebeklerde Domuz Gribi'nde anne sütü mucizesi

Herkesin korkulu rüyası haline gelen H1N1 virüsü her alanda karşımıza çıkıyor. Peki ya aşı yapılamayan 6 aydan küçük bebekleri nasıl koruyacağız ya da henüz aşıları yapılmamış 2 yaşın altındaki bebekleri?

Memorial Hastanesi’nden Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu anlattı:

Haberin Devamı

BEBEĞİNİZİ ÖPMEYİN

2 yaşın altındaki bebeklerde H1N1 virüsü daha ağır geçebilir ve tehlikeli seyredebilir. Bebeklerin özellikle bu günlerde kapalı ve kalabalık ortamlara sokulmaması gerekir. Ebeveynler ellerini bol su ve sabunla sık sık yıkamalı. Bebeğin beslenmesi sırasında ya da onunla ilgilenmeden önce eller mutlaka en az 30 saniye süreyle akan suyun altında sabunla yıkanmalı. Eğer hastaysanız maske takmalı ve kesinlikle onları öpmemelisiniz. Dışarıdan eve gelen ebeveynlerin bebeklerinin yanına gitmeden kıyafetlerini değiştirmesi gerekir.

H1N1’E KARŞI ANNE SÜTÜ

Birçok hastalığın gelişmesine engel olan mucizevi besin anne sütü H1N1 virüsünden korunmada da etkin. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gribin ağır seyretmesini de engelliyor. Bu nedenle 6 aydan küçük bebeklerin özellikle emzirilmeleri bu virüsten korunmada çok önemlidir. Anne sütü alan bebekler özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller başta olmak üzere pek çok hastalığı daha hafif ve daha az geçirirler.

Haberin Devamı

EMZİRMEYİ KESMEYİN

Bebekler en az 6 ay boyunca ek olarak su bile verilmeden anne sütü ile beslenmelidir. Anne hasta olsa dahi emzirme kesilmemelidir. Anne sütünün kesilmesini gerektirecek hastalıkların sayısı çok azdır (AIDS, basil saçan akciğer veremi vb). Hastalıklar sırasında anne vücudunda oluşan koruyucu maddeler anne sütü ile bebeğe geçerek aynı hastalıktan bebeğin de korunmasını sağlar. Doktor tarafından tavsiye edilen ilacı kullanan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler. Ayrıca bebekler hasta oldukları zaman, daha çok sıvıya ihtiyaç duyarlar. Anne sütü diğer sıvı gıdalardan çok daha faydalıdır.

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY