Dünya 'Domino etkisi' Cezayir'e geri adım attırdı

'Domino etkisi' Cezayir'e geri adım attırdı

Paylaş
'Domino etkisi' Cezayir'e geri adım attırdı

'Domino etkisi' Cezayir'e geri adım attırdı

Art arda patlak veren halk isyanlarıyla çalkalanan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da protestolar karşısında geri adım atan son lider, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika oldu. Buteflika ülkede 1992'den beri yürürlükte olan olağanüstü halin "çok yakın bir gelecekte" kaldırılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Protesto gösterilerini yatıştırmak için geçtiğimiz haftalarda gıda fiyatlarında indirime giden Cezayir Devlet Başkanı Buteflika bir taviz daha verdi.

Resmi APS haber ajansının haberine göre, Buteflika, bakanlarla yaptığı bir toplantıda, "çok yakın bir gelecekte" olağanüstü hal gereğince yasak olan protesto gösterileri düzenlenmesine izin verileceğini söyledi. Ancak Buteflika, olağanüstü hal durumunun kaldırılmasından sonra da başkent Cezayir'deki yürüyüşler konusundaki sınırlamaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Devlet tarafından kontrol edilen Cezayir televizyonu ve radyosunun tüm siyasi partilere söz hakkı tanıması gerektiğini de ifade eden Buteflika, hükümetin istihdam yaratılmasına yönelik yeni tedbirler benimsemesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

APS'nin haberine göre Buteflika, özgürlüğün anarşiye dönüşmemesi için tüm siyasi partilerin hukuka uygun davranması gerektiğini de söyledi.

Ülkede geçen ay gıda fiyatlarındaki artış protesto edilmiş, olaylarda iki kişi ölmüştü.

İslamcı militanların isyanını bastıran Devlet Başkanı Buteflika, 1999'dan beri iktidarda bulunuyor.

Muhalefet grupları, hükümetin, İslamcı militanların isyanı sırasında 1992 yılında yürürlüğe konulan olağanüstü hal yasasını hükümetin tüm siyasi protestoları yasaklamada mazeret olarak kullandığını söylüyor.

El Arabiya televizyonunun haberine göre, Cezayir’de muhalefet, Buteflika’yı protesto amacıyla 12 Şubat’ta dev bir gösteri düzenleyecek.