Ekonomi Domates, salça fiyatını da artırdı

Domates, salça fiyatını da artırdı

Paylaş
Domates, salça fiyatını da artırdı

Domates, salça fiyatını da artırdı

Konya’da kurulu Gülab Salça Fabrikası Pazarlama Müdürü Seyfullah Nohutçu, yükselen domates fiyatlarının salçaya da yansıdığını, salçanın toptan fiyatının yüzde 60 arttığını söyledi.

Haberin Devamı

Nohutçu, Konya’nın Çumra ilçesinde günlük 200 ton domates işleme kapasitesine sahip bir fabrika olduklarını belirtti.

Büyük salça firmalarının, geçen yıldan ellerinde stoklar bulunması nedeniyle bu yıl yaklaşık yüzde 40 daha domates ekimi yaptırmaları, bitkide ateş yanıklığı hastalığı ve domates güvesinin görülmesi gibi nedenlerin Konya’da domates üretimini azalttığını ifade eden Nohutçu, "Ayrıca domatesleri kökten başlayarak kavuran bir başka hastalık daha oluştu" dedi.

Tüm bu nedenlerle domatesin fiyatının arttığını, salça fabrikalarının da domates bulmakta zorlandıklarını belirten Nohutçu, şunları kaydetti:
"Yükselen domates fiyatları salçaya da yansıdı, salçanın toptan fiyatı yüzde 60 arttı. Biz geçen yıl salçanın toptan kilogramını 1,75 liraya veriyorduk, bu yıl fiyat 3,5-4 liraya doğru tırmanıyor. Sezonun ortasından itibaren fabrikamıza gelen domates miktarı azalmaya başladı, son günlerde ise tümüyle bitti. Salça yapacak domates olmadığı için 2 gün önce biz de fabrikamızda üretimi durdurduk. Yurt dışı talebini büyük firmalar karşılayamazsa salça fiyatı daha artacak."

Haberin Devamı

Nohutçu, domateste ve salçada bu tür fiyat dalgalanması sorunu yaşanmaması için tek çözümün çiftçiye sözleşmeli ekim yaptırılması olduğunu sözlerine ekledi.