Ekonomi Dolar tarihi zirve yaptı!

Dolar tarihi zirve yaptı!

Paylaş
Dolar tarihi zirve yaptı!

Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesi ve Suriye'ye müdahale korkusuyla dolar gece 2,0095 ile tarihi rekor seviyesine çıktı

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programını azaltacağı endişelerinin Türkiye piyasalarına etkilerinin TCMB politikaları ile azaltılamaması ve artan Suriye gerginliği ile kur tarihi zirve olan 2 TL'yi aştı.

Haberin Devamı

Türkiye piyasalarının kapanışının ardından gece 2.0095 ile tarihi rekor seviyeye yükselen dolar/TL, 2 liranın üstünde işlem görüyor.

Bankacılar bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının Türkiye piyasalarının seyri konusunda belirleyici olacağını ayrıca Hazine ihaleleri ve Ağustos ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin izleneceğini söylediler.

KERRY'DEN MÜDAHALE SİNYALİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün yaptığı açıklamada, geçen hafta çok sayıda kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırının "inkar edilemez" olduğunu belirterek, Suriye hükümetini bunu kapatmaya çalışmakla suçladı ve ABD'nin askeri karşılık verilmesi olasılığına yaklaştığının işaretini verdi.

Haberin Devamı

Suriye'de geçen hafta düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın üstünde Suriye'ye müdahale edilmesine yönelik baskı artmıştı.

'UCUZ VE BOL LİKİTİDE SONA ERİYOR' ENDİŞESİ

Ucuz ve bol likidite koşullarının sona ermeye başlayacağına ilişkin güçlü beklentilerin, gelişmekte olan ekonomiler üzerinde sert satışlara neden olduğuna dikkat çeken HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Türkiye'nin yüksek cari işlemler açığı ile beraberindeki dış finansman ihtiyacı, Türk mali piyasalarındaki değer kayıplarının, klasmanın üst sıralarında yer almasına yol açıyor. TCMB'nin daha ortodoks bir para politikası izlemesi ve politika faizini diğer gelişmekte olan
ülke faizlerinin bir miktar üzerine taşıması gerekebilir" dedi.

Ortadoğu'da yaşanan ciddi siyasi tıkanıklıkların da endişeleri arttırdığını belirten Keresteci, "Son günlerde Suriyede yaşanan gelişmelerin askeri müdahale ihtimalini ön plana çıkarması Türkiye gibi ekonomiler açısından olumsuz bir
durum teşkil ediyor" dedi.