Prof. Dr. Derin Kösebay Doktor kontrollerini boşvermeyin!
HABERİ PAYLAŞ

Doktor kontrollerini boşvermeyin!

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu yumurtalıklardaki fonksiyonların bozulmasından kaynaklanıyor. Kilo artışı, tüylenme, kalça ve karın bölgesinde yağlanmaya neden oluyor. Tek ilaçla düzelmesi mümkün değil. Tedaviyi aksatmamak, sürekli doktora gitmek gerekiyor

Yeniden doğum yapsam faydası olur mu?

32 yaşındayım. Adet düzensizliğinden dolayı doktora gittim. Bana polikistik over teşhisi koydu. Tedavi için neler tavsiye edersiniz? Bir çocuğum var, tekrar doğum yapmamın faydası olur mu?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, bugüne kadar birçok kereler polikistik over konusunu anlatmaya çalıştım. Hakikaten benim tahminlerimden çok daha fazla sayıda bu problemle yaşayan kişi varmış. Polikistik over’de bildiğiniz gibi yumurtalığın fonksiyonu bozuluyor, yumurtlama olmuyor. Yumurtlama için hazırlanan ve büyümeye başlayan yumurta hücreleri belirli bir büyüklüğe gelince büyümesi duruyor. Yumurtalığın içinde yüzlerce ufak kist halinde kalıyor. Bunun yanında yumurtalıktan sadece estrojen hormonu (Progesteron hormonu yumurtlama olmadığı için salgılanamıyor) ve bunun yanında erkeklik hormon tipinde maddeler salgılanmaya başlıyor.

[[HAFTAYA]]

Hastalığın bir başka yönü de kan şekerini ayarlayan insülin hormonuna karşı bir rezistansın gelişmesidir. Bu durum da kilo artışına neden oluyor. Sonuçta tüylenme sorunu olan kalça ve karın bölgesinde yağlanma olan, adetlerini düzenli göremeyen bir kadın karşımıza çıkıyor. Bu hastaların doktor kontrollerini usanmadan devam ettirmeleri gerekir. Uzun süre ilaç kullanmaları gerekir. Ama belki biraz yardımla da olsa gebe kalırlar ve sağlıklı çocuklar doğurabilirler.

Kistleri ameliyatla aldırsam...

17 yaşında kızım. 4 yıldır çikolata kistleriyle mücadele ediyorum. 3 yıl boyunca doğum kontrol hapları kullandım, adet söktürücülerden içtim. Geçen yıl da polikistik kistim olduğunu öğrendim. İkisi de çocuk olmasını engelliyormuş. Kistleri aldırmak için ameliyat olmayı düşünüyorum. Çikolata kisti ameliyattan sonra tekrarlar diyorlar doğru mu? Bir de polikistik kistleri aldırırsam o da tekrarlar mı?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, önce eğer hakiki polikistik over varsa, ameliyata gerek olmadığını söylemeliyim (Çok özel durumlar dışında). Ama çikolata kisti varsa, bunun mutlaka ameliyat edilmesi gerekiyor... Bunları aslında doktorunuzla konuşmalısınız. Kistin şekli, büyüklüğü, kist için yapılacak kan analizlerinin sonuçları (CA125 ve HE4 testleri gibi) jinekolojik muayene bulguları, bunlar tam bilinirse, o zaman sorularınıza doğru cevap verme şansı yüksek olur. Sevgiler...




Sıradaki haber yükleniyor...
holder