Opr. Dr. Hande Akbaş Doktor izniyle uçağa binebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Doktor izniyle uçağa binebilirsiniz

Haberin Devamı

Hamileler seyahate çıkıp çıkamayacaklarını merak ediyor. Hanımlar, gebelik yolunda gidiyorsa yolculuk yapabilirsiniz. 36’ncı haftaya kadar doktorunuzdan izin alarak uçağa binebilirsiniz. Ama doğum yaklaşınca seyahati önermiyoruz

Hamile kalır mıyım?

20 yaşındayım. Adetim düzensiz. 5 gündür doktorun adet görmem için verdiği hapı içiyorum. Acaba bu süreçten sonra ilişkiye girdiğimde hamile kalma ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet söktürücü ilaçlar sizi gebelikten korumaz. Bu sebeple çocuk istemiyorsanız yine korunmaya devam edin. Adetiniz geciktiğinde ilk gebelik durumu ekarte edilmelidir. Adet düzensizliğiniz hep oluyorsa kadın doğum uzmanı ultrason yapmalı ve gerekirse hormon düzeyleriniz kontrol edilmelidir.

Seyahate çıkabilir miyim?

30 yaşındayım, 20 haftalık gebeyim. Gebelikte seyahat edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz seyrettiği müddetçe araba veya uçak ile seyahat etmenizde sakınca yoktur. En önemlisi gideceğiniz yerde acil sağlık ünitesinin bulunmasıdır. 36 haftadan sonra doğum yaklaşmış olduğundan seyahat önerilmez. Araba ile uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vererek ayaklarda göllenmeyi engellemek için yürüyüş en doğrusudur.

Uçak seyahatlerinde de uzun uçuşlarda ya koridorda sık sık yürümek veya oturduğunuz yerde bazı ayak egzersizleri yaparak dolaşımı hızlandırmak önem taşır. Normalde tüm hava yollarıyla 28. haftaya kadar doktorunuzdan rapor almaksızın uçabilirsiniz. Ama 28-36’ncı haftalar arasında uçmanız gerekirse o zaman mutlaka doktorunuzdan uçuş izin kağıdı gerekir. 36’ncı haftadan sonra hiçbir hava yolu uçmanıza izin vermeyecektir.

Neden kaşındı?

25 yaşındayım, vajinamda kaşıntı oluyor. Sizce önemli bir sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinadaki kaşıntılar; cinsel yolla bulaşan hastalıklara, aşırı dar kıyafetler giymeye veya spordan sonra uzun süre ıslak iç çamaşırıyla kalındığı için gelişen mantar enfeksiyonlarına bağlı olabilir. Duş sonrası kaşıntınız devam ediyorsa doktora giderek muayene olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder