Cumartesi Postası Doktor beni baştan yarat ama beş dakikayı geçmesin!

Doktor beni baştan yarat ama beş dakikayı geçmesin!

Paylaş
Doktor beni baştan yarat ama beş dakikayı geçmesin!

Estetikle ilgili kaygılarımız bitmek bilmiyor, aksine artıyor. Her yöntemden ve yenilikten kendimize pay çıkarıp bu sisteme ayak uydurmaya, aynalarla dost geçinmeye çalışıyoruz. Neyse ki artık her şey o kadar kolay hale geldi ki

Röportaj: Esra Özübek

eozubek@doganburda.com

Öğle yemeği molasından çalacağınız beş dakikada bile sorununuz çözümlenebiliyor. Hem de neştersiz. Bu konuda en çok merak edilenleri Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu’na sorduk...

Neden güzelliğe ve estetiğe bu kadar meraklı bir toplumuz?

Aslında sanıldığı kadar fazla ilgi yok. Avrupa ve Amerika’da daha çok ameliyat yapılıyor. İran’da bile estetik ameliyat yaygın. İmkânların ve tekniğin arttığı zamanımızda insanların daha genç ve güzel görünmek için çare araması normal. Ülkemizde estetik cerrahi seviyesi birçok Avrupa ülkesinden daha iyi. Amerika seviyesinde yetişmiş uzmanlar ve merkezler var. Ayrıca fiyatlar ucuz. Bu yüzden yabancılar ülkemizdeki plastik cerrahi merkezlerini tercih ediyor.

Her uygulama herkese yapılır mı?

Hayır. İhtiyaca ve vücut ölçülerine göre yapılmalı. Çok gerekmeyen durumlarda ameliyatı tercih etmemeli. Çünkü böyle durumlarda hasta tam tatmin olamayabiliyor. Bir de yapılan estetik doğal olmalı. Çok abartılı sonuçlar ve birbirinin aynı şekillerden kaçınmalı, karakter özelliklerini kaybetmeden doğal sonuçlar alınmalı. “Öğle tatilinde bile ameliyatsız estetik”

‘Öğle arası estetik’ ne kadar doğru? Gamze estetiği basit gibi görüldüğü için belki yapılabilir de ya diğerleri?..

Öğle arası estetiği botoks, dolgu, PRP, peeling, lazer gibi ameliyatsız estetikler için geçerli.

Neştersiz operasyon nedir?

PRP: Ciltte oluşan kırışıklık ve yaşlılık izlerini gidermede PRP (Platelelt Rich Plazma) tedavisi ile kısa sürede istenilen sonuçlar alınıyor. Uygulamada kişinin kanı alınıyor, özel santrifüj cihazında yüksek hızda ve belli sürede döndürülüyor. Bu kan, ayrıştırılıyor. Kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çökerken trombositten zengin bölümü ortaya çıkıyor. Trombositten zengin bu plazma alınıyor, tedavi edilecek bölgeye enjekte ediliyor. İşlem 30 dakika sürüyor ve aynı gün kişi evine dönebiliyor.

5 dakikada burun estetiği: Neştersiz burun estetiği kısa süreli değişiklik arayan veya ameliyattan önce burnun yüzde nasıl duracağını denemek isteyenlerde, 8 aylık veya 2 yıllık geçici süreli uygulanabilir. Hastanın burnu muayene edilir. Resimleri çekilir, bilgisayarda gerekli düzeltmeler yapılır. Burun üzerine yüzeysel anestetik bir pomat sürülerek ağrı duygusu giderilir. Ardından, burun kemiği üzerine dolgu maddesi enjekte edilir ve masajla istenilen şekil verilir. Alçı, sargı yok, 5 dakika buz uygulaması gerekir. Hasta o gün yemeğe bile çıkar.

Meme büyütme: Son derece basit bir uygulamayla istediğiniz göğüs bedenine kavuşabilirsiniz. Bölge, lokal anestezi ile uyuşturularak özel bir dolgu maddesi doku altına iğneyle enjekte ediliyor. Kısa süre sonra kişi istediği meme boyutuna kavuşuyor. Bu yöntem kalçaya, bacakların ince kısmına da uygulanabiliyor. 45 dakika süren işlem sayesinde küçük meme kâbusu sona eriyor. Kişi 1-1.5 yıl sorun yaşamıyor, isterse de tekrar uygulanabiliyor.

El estetiği: El yüzeyinde yaşlılığa bağlı doku kaybında hazır dolgu maddesi uygulaması ya da lipofilling işlemi uygulanır. Hazır dolgu maddelerini uygulamak basit. Cilde anestezik bir krem sürülür, beş dakika sonra iğneyle uygulama yapılır. Bu uygulama öğle tatiline bile sıkıştırılır. Kişinin, özellikle karnından alınan yağ dokusunun istenilen bölgeye enjeksiyonu olan ‘lipofilling’ işleminde ise 3-4 ay sonra dolgunluğun yanı sıra ciltte gençleşme de görülür.

Mona Lisa gülümsemesi: Yaşlandıkça daha da belirginleşen yüzdeki ifade değişiklikleri, dudak kenarlarımızı aşağıya doğru çeken, dudak kenarından çeneye uzanan kasların aşırı faaliyetinden kaynaklanır. Bu kaslara yapılan botoks, kasın aktivitesini azaltıyor ve dudak kenarlarını yukarı kaldırarak dudağa gülümsüyor ifadesini veriyor. Kişi, bu işlem sayesinde daha sempatik olabiliyor.

Boyun ameliyatı: Mısır Kraliçesi Nefertiti, kuğu gibi uzun boynu ve belirgin çenesiyle ünlüdür. Yanaklar ve boyundan göğse inen bantlar, orta yaşta, aynı zamanda yanağı da aşağıya çekerek kişiyi daha yaşlı gösterir. Banda ve çenenin bu kısmına yapılan botoks enjeksiyonu ile bandın gerginliği azalır. Yanaklar yukarı çıkınca çene ve boyun daha muntazam görünür. Bu yönteme “Nefertiti boynu” deniyor.

Peeling: Peeling yüzeysel, orta derinlikte ve derin olarak üçe ayrılır. Peelingin derinliği arttıkça etkisi ve riski de büyür. Bu yüzden, orta ve derin peelinglerin mutlaka uzman kişilerce uygulanması gerekir. ? Meyve asitleriyle hafif peeling uygulaması: Meyve asitleri (glikolik asit ve AHA) ile yapılır. Cildin üst tabakası soyulur. 5 dakikalık işlemde ciltte hafif bir yanma ve kızarma olur. İşlemden sonra sosyal hayata dönülebilir. Haftada bir kere, 5-6 seans yeterlidir.

Üst derinin orta derinlikte soyulmasına dayanan peeling işlemi: Yüzdeki kırışıklık, leke ve sivilce izlerine karşı daha etkilidir. İşlem 5 dakika sürer, yüzde 1-2 dakika süren bir yanma hissi olur. Yüz önce beyazlaşır, sonra hafif kızarır. İki gün sonra cildin üst tabakası dökülerek yeni ve taze deri ortaya çıkar. Yüz üst derisinin yeni deri ile değişmesi 7-10 gün sürer. 10 gün sonra cilt daha pürüzsüz, daha temiz hale gelir. Sivilceler ve kırışıklıklar azalır. Uygulama 1.5-2 ay sonra tekrarlanabilir.

‘Keyfi operasyonlar erken yaşta yapılmamalı’

Estetik uygulamanın erken yaşa inmesini nasıl buluyorsunuz?

Aslında estetik ameliyat erken yaşta uygulanmıyor. Ancak gerekliyse uygulanır. Örneğin, kepçe kulak ameliyatı çocuk 6 yaşındayken, okula başlamadan yapılmalı. Çünkü kepçe kulakla okula başlayan çocuk alay konusu olabilir. Bu da çocukta psikolojik problemlere yol açabilir. Aynı şekilde burnu çok çirkin, memesi çok küçük ve bölgesel fazlalıkları olan bir gence 18 yaşından itibaren ameliyat yapılması gerekir, ki psikolojik yıkıma uğramasın. Biz de bu hastaları 18 yaşını doldurunca ameliyat ediyoruz. Bazı ameliyatlar direkt olarak yaşla ilgili değil. Karın germe, meme toparlama, yüz germe gibi ameliyatlar kişiden kişiye göre farklı yaşlarda yapılabilir. Üç-dört çocuk doğurmuş 30 yaşında bir kadının karnı ve memeleri sarkabilir. Ama 50 yaşında hiç doğurmamış bir kadında aynı durum söz konusu olmayabilir. Yüz yaşlanması da kişiden kişiye değişir. Biz plastik cerrahlar hastalara yaşa göre değil, gerekliliğe göre müdahale ederiz.

'Botoks talebi birinci sırada’

Size gelen hastalar en çok hangi uygulamaları istiyor?

En çok botoks, hazır dolgu burun, meme büyütme, liposuction, yüz ve boyun germe, göz kapağı, meme küçültme, karın germe, saç ekimi, kol ve bacak germe, lipofilling, kepçe kulak operasyonu isteniyor.

Gamze estetiği yeni bir kavram mı? Nasıl yapılıyor? Sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yeni bir kavram değil, eskiden beri yapılıyor. İki taraflı yapıldığında simetrik olması, gamze derinliğinin iyi ayarlanması ve kişi gülümsediği zaman ortaya çıkacak şekil göz önüne alınarak yapılmalıdır.

(Bu röportaj 23.10.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı