Siyaset Doksan soruyla darbe ifadesi
Paylaş
Doksan soruyla darbe ifadesi

Ergenekon savcıları, 3 eski kuvvet komutanına 90 ayrı soruyla darbe girişimini sordu. 10 saat süren sorguda her saat başı 10'ar dakika mola verildi. Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek “Darbe günlükleri bana ait değil” dedi

DÖRT AYRI DARBE PLANI

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen ‘Darbe Günlükleri’nde ‘Ayışığı, Yakamoz, Sarıkız ve Eldiven’ adlı dört ayrı darbe girişiminin planlandığı öne sürülmüştü. Ergenekon savcıları, önceki gün Beşiktaş Adliyesi’nde ifadelerini aldığı eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’e darbe iddialarını sormuştu.

‘BÖYLE BİR HATIRAT YOK’

Tarihi sorgulamanın detayları da ortaya çıktı. Savcılar, emekli komutanlara 90 soru sordu. 10 saat süren sorguda her saat başı 10 dakika dinlenme molası verildi. Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın Özden Örnek’e ilk sorusu “Darbe planlarının anlatıldığı günlük size mi ait” oldu. Özden Örnek soruya “Böyle bir hatırat yok. Günlük kesinlikle bana ait değil” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

'ÖZKÖK’E BASKI YAPTINIZ MI?’

Sorular arasında ‘Ayışığı, Sarıkız, Eldiven ve Yakamoz adlı darbe planlarından haberiniz var mı?’, ‘Darbe hazırlığında yer aldınız mı?’ gibi sorular da vardı. Komutanlara, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’e hükümete muhtıra vermesi için baskı yapıp yapmadıkları da soruldu. Ayrıca Özden Örnek’in günlüklerde yer alan ve ‘Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e “Ya sen çekil ya da biz çekiliyoruz’ diyeceğiz” şeklindeki ifadeler de sorular arasındaydı. Komutanların sorulara hazırlıklı olduğu ifade edildi. Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına’nın günlüklerdeki ifadeleri kesin bir dille yalanladıkları öğrenildi. Üç emekli komutan sorgu sonrası savcılık sekreteryasında çay içtikten sonra adliyeden ayrıldı.