Yaşam Doğum sonrası koruma yöntemleri

Doğum sonrası koruma yöntemleri

Paylaş
Doğum sonrası koruma yöntemleri

İlk doğum ile bir sonraki hamilelik arasındaki ideal süre 2 yıl. O zaman gelin doğumdan hemen sonra uygulamanız gereken korunma yöntemlerini birlikte öğrenelim

İki hamilelik arasındaki ideal süresi 2 yıldır. Bu sebeple doğumdan hemen sonra bir korunma yöntemi seçip uygulanmalıdır.

· Bebeği emzirmeyi düşünen anne eğer ki hap ile korunmak istiyorsa, doğumdan bir hafta sonra sütü kesmeyen ve bebeğe zarar vermeyen mini hapları kullanabilirler. Her gün aynı saatte bir tane alınmalıdır fakat bu haplar halen ülkemizde bulunmamaktadır.

· Herhangi bir sebeple anne bebeğini emzirmiyorsa normal korunma haplarına doğumdan 21 gün sonra başlayabilirler. Bu hapları da her gün aynı saatte almak gerekmektedir.

· Spiral ile korunmak isteyenler, doğumdan 6 hafta sonra doktor kontrolünde eğer bir sakıncası yoksa taktırabilirler. Bu durumda adet görmek şart değildir.

· Bir daha gebelik istemeyen kadın doğumdan 48 saat sonra ya da 6 hafta sonra tüplerini bağlatabilmektedir. Tüpler ufak bir cerrahi girişim ile bağlanmaktadır. Tüplerin bağlanması yalnızca ovum ile spermiumun karşılaşmasını önlemektedir. Eşlerin cinsel yaşamını etkilememektedir. Adet düzeni bozulmamaktadır. Erken menopoza neden olmaz ve en etkili korunma yöntemleri arasında yer almaktadır.

· Emziren kadınlar için 3 aylık iğne enjeksiyon yöntemi ise doktor kontrolünde kullanılabilir. Doğumdan 6 hafta sonra adetli olsun veya olmasın yaptırabilirler.

· Doğumdan 6 hafta sonra deri altı implantı uygulanabilmektedir.

· Vazektomi: Erkekte sperm kanallarının bağlanarak erkeğin üreme sıvısında sperm olmamasını sağlayan işlemdir. Bir daha çocuk sahibi olmak istemeyenlere uygulanmaktadır.

· Diğer yöntemler ise; vajene konan fitiller, dışarı boşalma, prezervatif gibi etkili korunma yöntemleri değildir. Bu yöntemlerle korunanların ise gebe kalma şansı çok daha yüksektir.


Doğumdan Ne Kadar Süre Sonra Korunmaya Başlanmalı?


Emzirme gebelikten kısmen korumaktadır. Ancak gece dahil çok düzenli emzirenlerde yüksek oranda korunma sağlamaktadır. O nedenle emzirdiğiniz sürece korunmanıza gerek yoktur. Gece dahil çok düzenli emziren anneler ise hiçbir katı – sıvı ek gıda vermeyenlerde doğumdan 6 ay sonrasına kadar emzirmek gebelikten koruyabilmektedir. Hiçbir zaman emzirmenin koruyuculuğa güvenmemek gerekmektedir. Doğumdan 1 ay sonra başlayarak korunma yöntemi uygulanmalıdır.

Düzensiz veya aralıklı emzirenler ve ek gıda verenlerde emzirmek güvenli olarak korumamaktadır. Bu nedenle bu kişiler doğumdan 3 hafta sonra uygun bir yöntem ile korunmaya başlamalıdır. Aksi halde emzirirken de gebelik oluşabilmektedir.

GEBELİKTE CİNSEL YAŞAM

Haberin Devamı