Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum sonrası dikkatli olunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası dikkatli olunmalı

Doğum yapan kadın bazen adet göremez. Geçirilen enfeksiyonlar rahim iç duvarında yapışıklıklara neden olabilir. Bu da adeti durdurabilir. Kimi zaman stres ve hormonlardaki problem de kanamanın gerçekleşmeme sebebidir

[[HAFTAYA]]

İlaç mı alacağım?

27 yaşındayım, bir oğlum var. Doğumdan sonra 7 ay adet görmedim. Doktor bana ilaç verdi. Adet oldum ama ilaç bitince yine adet görmedim. Doğumun üzerinden 1.5 sene geçmesine rağmen hâlâ ilaçsız adet olamıyorum. Hep ilaçla mı adet olacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra adet olamamanın birçok nedeni olabilir. Doğum sonu geçirilen enfeksiyonlar rahmin iç duvarlarında yapışıklık yapabilir. Sonunda kanama olmaz veya çok az olabilir. Doğum sonunda büyük kanamalar olursa hipofiz bezinde ortaya çıkan dolaşım bozukluğuna bağlı hormon yapımı durur veya azalır. Bu da adetin durmasına neden olabilir. Bu iki duruma ender rastlanılır. Doğum sonrası psikolojik bozukluk ve stres de hormonal dengeyi bozar, adet görememe sonucu ortaya çıkabilir. Bir süre düzenli ilaç tedavisinin yararlı olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Sanki adet görüyorum

61 yaşındayım. Önceki gün adet görür gibi kanamam başladı. Ben menopoza gireli 12 yıl oluyor. Belimde ağrı var. Kötü bir hastalığın belirtisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adetten kesildikten yıllar sonra tekrar kanama olması ciddi olarak ele alınmalı ve kanamanın nedeni bulunmalı. Burada şüphe edilen en önemli hastalık rahim kanseridir. Her kanaması olan kanser mi? Kesinlikle HAYIR. Ama az da olsa olasılıklardan biri. Bu nedenle hemen muayene olun, ultrasonla rahim iç duvarları kontrol edilsin. Yumurtalıklarda bir sorun olup olmadığı incelensin. Daha sonra yapılacak kan tahlilleri ile araştırma devam edecek ve kesin sonuç rahim içinden alınan parça ile konulacaktır. Rahim kanseri sıklıkla şişman, şeker hastalığı olan, yüksek tansiyonlularda görülür. Bu kişilerin yine çoğu doğum yapmamış veya az sayıda doğum yapmışlardır. Kanama kanser dışında rahim içindeki dokuların atrofisinden de (İncelmesi, zayıflaması) olabilir.

Haberin Devamı

Annemin hastalığı nedir?

Annem 70 yaşında. 4 ara ara adet kanaması gibi kanamaları vardı. Smear yapıldı, sonuçları yolluyorum. Bu ne demek? Annemin kalp kapakçıklarında sorun var. Şekeri ve tansiyonu da var. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, biyopsi sonucuna göre maalesef rahim kanseri. Dahiliyeciler ameliyat olamaz derlerse o zaman başka. Ama mutlaka ameliyat olması lazım ve bu ameliyatı da jinekolojik kanserlerin tedavisi ile uğraşan birileri yapmalı. Ameliyat olamazsa ilaç tedavisi ile beraber radyoterapi yapılması gerekecek. Gecikmeyin şimdiden geçmiş olsun sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder