Derya Özel Doğum sonrası depresyonu nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası depresyonu nedir?

Haberin Devamı

Bir çocuk doğmadan önce, hep aynı pembe gözlüklerle hayaller kuruluyor. Ancak her ne kadar çocuğunu sevmek en temel içgüdü olarak kabul edilse de, bazı kadınlarda annelik duyguları birçok nedenden dolayı hemen oluşamayabiliyor.

Peki, doğum sonrası depresyonunun belirtileri nelerdir ve bu rahatsızlığa hangi sıklıkta rastlanıyor? Doğum sonrası depresyonda anneler ne yaşıyor? Doğum sonrası depresyonun (DSD) annelerde farklı olumsuz duygular yaşattığını belirten Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Klinik Psikolog Ayşe Bombacı, “Bebeğine hemen pozitif duygularla bağlanamayan bir anne, yaşadığı olumsuz duyguların altında ezilerek bir yandan kendini suçlarken, bir yandan da kendisini hastalık seyrini olumsuz etkileyebilecek yalnızlığın içine hapsedebiliyor.

İntihara kadar gidebiliyor

Bu kişiler ruhen acı çekerken, dışarıya karşı gülümsemeye çalışabiliyor. Klinik depresyon tablosunda kendini mutsuz hissetme hali, ilginin, enerjinin ve sevinme hissinin kaybolması, motivasyonsuzluk ve aşırı yorgunluk gibi ana belirtilerin yanı sıra konsantrasyon zorluğu, değersizlik ve suçluluk hissi, özgüven kaybı, gelecek kaygısı, uyku ve yeme sorunları ya da bazı ağır vakalarda intihar düşüncelerine rastlanabiliyor.

Tüm bunların sonucunda da annelik duygusu örseleniyor. Sonuç olarak, toplumda idealize edilmiş annelik rolü ve anne olmakla ilgili beklentiler

Kitap sevgisi küçük yaşta oluşur

Dijital çağın çocuklarında kütüphane kültürü, kitap sevgisi oluşturmak hala mümkün. Gelişmiş ülkelerde bir yaşam tarzı haline gelen kütüphane alışkanlığı için okulların ve ailelerin uygulayabileceği birçok yöntem bulunuyor. Yurtdışında bazı okulları ziyaret etme fırsatı bulduğumda ilk dikkatimi çeken şeylerden biri, okul kütüphanelerinin kasvetten çok uzak, eğlenceli, ferah ve okumaya teşvik eden yerler olduğuydu.

Çocukların dikkatini çekebilmek için rengarenk kitaplıklar, rahat okuma alanları ve eğlenceli bilbordlar hazırlanarak, çocukları ve gençleri kütüphaneye çeken okullara rastladım. Okul yönetimlerinin kütüphaneler konusunda göstereceği özen, mutlaka çocukların okuma alışkanlığı kazanmaları konusunda çok yardımcı olacaktır.

Her gün en az 30 dakika okuma

Peki biz ebeveynler neler yapmalıyız? Bakın Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumu Kütüphane Koordinatörü Elizabeth Brouwer bizim için bu yöntemleri nasıl sıralamış;

● Öğrencinin yaşına ve ilgi duyduğu alanlara göre okuma hedefi belirleyin.

● Her gün okuma için en az 30 dakika ayırın.

● İnternet kullanma ve televizyon izleme süresini azaltın.

● Her zaman yanında en az bir kitabı olduğundan emin olun.

● Akşamları eğlenceli ve rahat bir ortam oluşturarak (bir battaniye veya güzel bir atıştırma ile okuma için rahat bir yer bulma gibi) hep birlikte kitap okuma zamanları yaratın.

● Çocuğunuzla kütüphaneleri ziyaret edin.

Tavsiye ediyorum

İstanbul’un muhteşem tarihini çocuklarla tanıştırmak için gezi yazarı ve fotoğrafçı Ömer Kokal’ın çocuklara uygun bir dille yazdığı Efsane İstanbul adlı, Tarihi Yarımada, Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olmak üzere 3 ciltten oluşan kitap serisini tüm anne babalara tavsiye ediyorum.

Hem resimli, hem de çocuklara uygun anlatımıyla biz büyüklerin bile elinden bırakamayacağı bu şahane eserler, çocuklara hem kitap okumayı sevdirecek, hem de İstanbul’un kadim tarihini öğretecek.

Etkinlik kuşu

İstanbul


TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan çizgi filme sadık kalınarak hazırlanan ‘Keloğlan Masalları Müzikali’ özel şarkıları, etkileyici dekoru ve profesyonel dansçılardan oluşan ekibiyle çocukların hayal dünyasına renk katacak.

Keloğlan Masalları Köyü’nde yıllarca yapılmış Elma Şekeri Festivali’nin; Karavezir yüzünden uzun zamandır yapılamadığını öğrenen Keloğlan; Bilgecan Dede ve Balkız’ın da yardımıyla festivali gerçekleştirebilecek mi? Tarih ve saatlerle ilgili detaylı bilgi için; Trump Kültür ve Gösteri Merkezi Mecidiyeköy. Tel: (0212) 348 78 67.

İzmir

Asırlar boyu; aynı toprağın çocukları birbirleriyle savaştı. Nesiller değildi sadece yok olan, Afrika’nın nefesiydi ve bir gün kabile büyükleri bir araya gelip ‘Biz’ olmaya karar verdi. İnsan Hayvanlar Müzikali; Dev hayvan kuklaları, benzersiz kostümleri, korosu, etnik ve modern koreografisi, sürükleyici senaryosu ve rejisiyle her yaştan seyirciyi etkisi altına alacak. Sabancı Kültür Merkezi Konak İzmir. Tel: (0232) 446 06 64.

Ankara

Ormanda yaşayan tüm hayvanlar, Şempanze Uzunkuyruk’un yalanlarından ve yaramazlıklarından bıkmıştır. Her seferinde ağlayıp sızlayıp Aslana kendini affettirir. Ta ki Aslan’ın hazinesine göz dikene kadar. Bütün arkadaşlarını birbirine düşürmeye kalkınca işler değişir. Kral Aslan, Dikkulak Tavşan ve Bilge Baykuş ona bir ders vermeye kararlıdırlar. ‘Yalancının Mumu’ oyunu için detaylı bilgi; Antares Sanat Merkezi Keçiören Ankara Tel: (0312) 322 13 16.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder