Beden Sağlığı Doğum kontrol hapı dişleri etkiliyor

Doğum kontrol hapı dişleri etkiliyor

Paylaş
Doğum kontrol hapı dişleri etkiliyor

Cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar ağız ve diş sağlığını da etkiliyor. Diş Hekimi İlker Arslan, doğum kontrol hapı kullananları uyardı

Özellikle mensturasyon dönemlerinde kadınların diş etlerinin hassaslaştığını aktaran Diş Sağlığı Polikliniği Protez ve İmplantoloji Uzmanı İlker Arslan, "Buna bağlı olarak diş eti kızarıklığı ve diş eti kanaması görülebilir. Yine bu dönemde ağız içerisinde uçuk, aft gibi sorunlara sıklıkla rastlanır" dedi.

Gebelik sırasında meydana gelen en önemli değişikliğin östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinin yükselmesi olduğunu ifade eden Diş Hekimi İlker Arslan, "Bu durum dişler üzerindeki plak birikiminin ve diş taşı oluşumunun artmasına, dolayısıyla diş ve diş eti problemlerine yol açar. Diş hassasiyeti, diş etlerinde kızarıklık ve kanama bu dönemde görülen başlıca problemlerdir. Gebelikte dişeti hastalıklarının yanı sıra epulis (gebelik tümörü) olarak adlandırılan diş eti büyümeleri görülebilir. Bu büyüme hamileliğin sonlarına doğru veya hamilelikten sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak çiğneme ve ağız bakımı işlemleri sırasında rahatsızlık veriyorsa alınması gerekebilir" diye konuştu.

HAMİLELİKTEKİ BULANTI VE KUSMALARA DİKKAT!

"Gebelikte diş sağlığını etkileyen diğer bir faktör, anne adayının yaşadığı bulantı ve kusmalarıdır" diyen Diş Hekimi İlker Arslan şöyle devam etti:



"Kusma sonrası ağız içinde oluşan asidik ortam dişlerde aşınmaya (erozyon) neden olabileceğinden gebelerin bu dönemde ağızlarını karbonatlı suyla çalkalamaları önerilmektedir. Ayrıca halk arasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alara annenin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı düşünülür. Oysa diş gelişimi için gerekli kalsiyum annenin kemiklerinden temin edilmektedir. Bu nedenle annenin kalsiyum ve fosfor bakımından zengin gıdalarla beslenmesi oldukça önemli."

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIYORSANIZ...

Bu ilaçların içerdikleri hormonlar nedeniyle hamilelikte oluşan ağız içi değişikliklere benzer belirtilerin görülmesine neden olduklarını kaydeden Diş Hekimi İlker Arslan, "Doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımları diş eti iltihaplarına yol açabilir. Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı çekim sonrası alveolit (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumu riskini üç kez artırır. Bu nedenle cerrahi operasyon öncesi diş hekiminin bu durumu göz önüne alması gerekir" dedi.

Haberin Devamı