Ekonomi Doğu Karadeniz'de 7 bin ton kivi üretildi

Doğu Karadeniz'de 7 bin ton kivi üretildi

Paylaş
Doğu Karadeniz'de 7 bin ton kivi üretildi

Doğu Karadeniz'de 7 bin ton kivi üretildi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, en fazla Rize’de olmak üzere Trabzon’un Sürmene ilçesinden Sarp’a kadar olan sahil şeridinde bu yıl 7 bin tona yakın kivi üretildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Paliç, Türkiye’de Rize dışında Yalova, Adapazarı, Ordu, Giresun, Trabzon ve bir miktar da Artvin’de kivi üretildiğini, ancak kivi üretimi için en uygun şartların Rize’de bulunduğunu belirtti.

Kivinin yöreye ilk olarak 1990’lı yıllarda ÇAYKUR tarafından deneme amacıyla dikildiğini ifade eden Paliç, daha sonra vatandaşların rağbet göstermesiyle kivi üretimi yapıldığını hatırlattı. Paliç, "Türkiye’de yılda 20 bin tona yakın kivi üretiliyor. Tüketiminin ise 40 bin tonun üzerindedir. Dolayısıyla üreticinin kivisini satamaması, elinde kalması gibi bir sorun bulunmuyor" dedi.

Sürmene’den Sarp’a kadar olan sahil şeridinde en kaliteli kivinin üretildiğini kaydeden Paliç, "Bu alanda en fazla Rize’de olmak üzere bu yıl 7 bin tona yakın kivi üretildi. Geçtiğimiz yıllarda ise üretim 5 ton civarındaydı. Bu yıl kivi üretimi geçmiş yıllara göre arttı. Sürmene’den Sarp’a kadar üretilen kivi, genellikle Rize kivisi olarak tanınıyor. Bu kivi de iklim şartlarından dolayı Türkiye’nin en kaliteli kivisidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da üretilen kividen üreticinin elinde kalmadığını, tamamının satıldığını bildiren Paliç, şunları söyledi:
"En büyük eksiğimiz yeterli soğuk hava depomuzun olmamasıdır. Kivide pazar sorunu olmamasına rağmen bazı firmaların anlaşması nedeniyle düşük fiyatla satıldığını gören insanımız, yetiştirmek istese de vazgeçebiliyor. Bu nedenle mutlaka kiviyi saklayabileceğimiz soğuk hava depolarının artırılması gerekiyor. Depo olmadığı zaman kivi üreticisi savunmasız kalıyor. Tüccar ne verirse kabul etmek zorunda kalıyor. Kivi soğuk hava deposunda 6 aya kadar saklanabiliyor. Soğuk hava deposu olursa üretici topladığında ürününü hemen satmaya mecbur olmaz. Fiyat ne zaman uygun olursa o zaman satar. Özellikle bu konuda devlet desteğine ihtiyaç duyuyoruz."

Paliç, Rize kivisinin kalitesini ön plana çıkartmak için tanıtıma önem verdiklerini, bu kapsamda 25-28 Şubat tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan Rize Günlerine katılarak, katılımcılara kivi ikram edeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Hızır Hacısalihoğlu / AA