Opr. Dr. Hande Akbaş Doğru zamanda yapılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Doğru zamanda yapılmalı...

Haberin Devamı

Yumurta çatlatma için yapılan iğneler doktor gözetiminde olmalı. Çünkü bu ilaçlar hormon içerir ve doğru zamanda kullanılmazsa işe yaramaz ve adet döngüsü de bozulur...

Çatlatma iğnesi yaptıracağım?

7 yıllık evliyim ve çocuğum olmuyor. Yumurta çatlatma iğnesi yaptıracağım. İğne sonrası ne kadar sıklıkla ilişkiye girilmeli? Acaba bu tedavide tutma ihtimali yüksek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çatlatma iğnesi de dahil çocuk sahibi olabilmenizle ilgili tüm ilaçlar hormon içerir. Bu nedenle de mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları şarttır. Doğru zamanda yapılmazsa bir işe yaramayacağı gibi adet döngünüzün de gereksiz yere bozulmasına neden olacaktır. Umarım bu ilacı doktor kontrolünde uyguluyorsunuzdur. Bu durumda zaten doktorunuz size çatlatma iğnesinden sonra hangi zamanlarda ilişkiye girmeniz gerektiğini söylerdi. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra gün aşırı ilişkiye girmek gerekir.

5’inci ayda bebeklerim hastalanıyor

Bir oğlum var. Ardından gebe kalmak istedim. Hamileliğin 5’inci ayında bebekte çift taraflı hidronefroz vardı. Bebeğim 2 ay yaşadı. 1 sene önce yeniden gebe kaldım, aynı sıkıntı oldu, düşük yaptım. Benim yeniden hamile kalmak için nasıl bir yol izlemem gerekir? Kaybettiğim bebekler erkekti. Acaba tüp bebek ya da başka bir yöntem uygun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kadar erken gelişen ve daha anne karnındayken böbrek yetersizliğine neden olabilecek kadar hızlı ilerleyen bir böbrek hastalığının tekrar etmiş olması genetik sebeplere bağlı olma ihtimalini kuvvetlendiriyor. Size mutlaka genetik testler yapılmıştır. Bir tanı konulabildi mi? Bu zamana kadar size, eşinize ve kaybettiğiniz bebeklerinize yapılan tüm tetkikleri incelemek gerekir.

Eğer hastalık sadece cinsiyet kromozomuna bağlıysa o zaman tüp bebek yaptırıp kız cinsiyete sahip embriyoların seçilip yerleştirilmesiyle sağlıklı bir bebeğiniz olabilir. Ama cinsiyete bağlı geçiş söz konusu değilse yine tüp bebek yapılarak tüm genlerin incelenmesi ve hastalıklı geni taşımayan embriyonun seçilerek transfer edilmesi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder