Aytül Farquharson Doğru miktarda uyku kilo verdiriyor!
HABERİ PAYLAŞ

Doğru miktarda uyku kilo verdiriyor!

Haberin Devamı

Öğleden sonra içinizin geçmesi dışında, gece uykularınızın yeterli olup olmadığını gösteren bir başka önemli belirti daha var: Kilo. Araştırmalar, alınan uyku ile kilo vermenin yakından alakalı olduğunu gösteriyor. Düzensiz ve az uyunduğu takdirde vücut, metabolizmanın işleyişine engel oluyor ve kilo tutumuna yol açıyor. Diyelim ki her gece 7.5 saat uyuyorsunuz. Eğer bir yarım saat daha uyuyup, toplam süreyi 8’e tamamlarsanız 5 kilo vermeyeceğiniz kesin. Fakat geceleri sadece 5 saat uyuyan biriyseniz, gece uykusu sürenizi 8 saate çıkardığınızda kilo vermeye başladığınızı göreceksiniz. Nasıl oluyor da uykusuzluk kiloyu etkiliyor derseniz, cevap vücudumuzdaki iki hormona odaklanıyor: Ghrelin ve leptin.

Ne zaman yemek yememiz gerektiğine karar veren gherlin hormonu, az uyku uyduğumuzda daha fazla salgılanıyor. Ne zaman yemeyi kesmemiz gerektiğini belirten leptin hormonu ise, uykusuz kalındığında daha az salgılanıyor. Uykusuzluk daha çok gherlin ve daha az leptin salgılanışına neden olurken, bu durum vücutta kilo artışına neden oluyor.

Washington, Texas ve Pennsylvania Üniversiteleri araştırmacıları tarafından yapılan ve Sleep (Uyku) dergisinde yayımlanan araştırma, uykuyu 7 saatten az ise kısa uyku olarak, 7 ila 8.5 saat arasında normal ve 9 saat üzerinde ise uzun uyku olarak tanımlıyor. Araştırma aynı zamanda geçtiğimiz yüzyılla kıyaslayndığında, insanların gece uykusunda 1.5 saatlik bir azalma tespit etmiş.

Edinilmesi gereken 6 önemli uyku davranışı:

Yatağa girmeden hazırlık yapın: Her gece yatağa girmeden 30 dakika kadar önce vücudunuzu uykuya hazırlayın. Bu sıcak bir banyo yaparak veya bitkisel bir çay içerek yapılabilir.

Yorganınızı ayırın: Yatağınızı partnerinizle paylaşıyorsanız, kendinize ayrı battaniye veya yorgan alın ki; gece boyunca arzu ettiğiniz ve ihtiyacınız doğrultusunda vücut sıcaklığınızı ayarlayabilin.

Karanlıkta yatın: Eğer ne pahasına olursa olsun yattığınız veya çocuklarınızın yattığı odada ışık bulundurmak istiyorsanız, zayıf mavi gece ışığını tercih edin. Çünkü bu mavi gece ışıkları, vücudumuzda sadece karanlıkta salgılanan önemli melatonin hormonunun salgılanışını olumsuz etkilemiyor. Televizyondan ve cep telefonlarından gelen ışıklar da melatonin salgılanışına engel oluyor.

Oda sıcaklığını düşürün: Oda sıcaklığını 20’den fazla yapmayın. Düşük oda sıcaklığı vücut ısınızı da düşürdüğünden insan vücudu için daha ideal bir uyuma ortamı yaratıyor.

Günlük kafein girişini kısıtlayın: Çay, kahve, çikolata, gazozlu içecekler olmak üzere gün boyu tükettiğiniz içeceklerden kafein topluyorsunuz. Kafein gece uykunuzun kalitesini bozuyor ve dolayısıyla ertesi sabah kafein peşinde koşmaya başlıyorsunuz ve bu döngü devam ediyor.

Yatak odanızda cep telefonu bulundurmayın: Yattığınız odada cep telefonu bulundurmayın. Yapılan araştırmalar cep telefonlarından yayılan radyasyonun uykusuzluğa ve uyku kalitesi bozukluğuna ve hatta baş ağrısına yol açtığını gösteriyor.

( 16.09.2012 tarihinde Pazar Postası'nda yayınlanmıştır)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder