Ekonomi Doğan'a ceza hukuki değil, okur yazan olan anlar

Doğan'a ceza hukuki değil, okur yazan olan anlar

Paylaş
Doğan'a ceza hukuki değil, okur yazan olan anlar

Doğan Yayın Holding'in iştiraklerine verilen 3.77 milyar liralık vergi cezası, iş dünyasında şok yarattı

İŞ DÜNYASINI KAYGILANDIRDI
Doğan Yayın Holding’in (DYH) iştiraklerine geçen hafta verilen 3.77 milyar liralık vergi cezası, iş dünyasında büyük kaygı doğurdu. Şirket satışlarında, hatta devletin bütün özelleştirmelerinde, bugüne kadar hisse senedi yerine ‘ilmühaber’ çıkarılmış, bunların devri hisse senedi devri gibi kabul edilmiş, dolayısıyla KDV’si ödenmemişti. Ancak DYH’ye kesilen cezada, gelirler kontrolörü, ilmühaberin hisse senedi sayılmadığına kanaat getirmişti.

KIZILOT'A TELEFON YAĞDI
Kızılot’a telefon yağdı Haftalık Ekonomist dergisi, ortaya çıkan karmaşa nedeniyle, iş dünyasının yakından tanıdığı bir isimle, vergi uzmanı Profesör Doktor Şükrü Kızılot’la bir söyleşi gerçekleştirdi. Kızılot, hafta boyunca telefonlarının susmadığını, bütün işadamlarının kendisini arayarak, “İlmühaber devrinden KDV alınır mı? Bize de ceza çıkacak mı?” diye sorduğunu ifade etti. Profesör Doktor Kızılot, “Yasalarçok açık, okumayı bilen herkes anlayabilir, ceza hukuken mümkün değil” dedi.

ÖZELLEŞTİRMEDE KULLANILDI
Şükrü Kızılot, ‘Cumhuriyet tarihine geçecek bir hata’ dediği vergi cezası için şu değerlendirmede bulundu: “Bu konu büyük, küçük tüm şirketleri yakından ilgilendiriyor. Uygulama ‘Türkiye’de birden bire insanın her şeyine el konulabilir’ algısı yarattı. Çünkü bu yöntemi bugüne kadar bütün şirketler kullandı. Özelleştirmelerde de kullanıldı. Teyit etmek için özelleştirmeden bir tanıdığımı aradım, ‘Bu şekilde yaptığımız işlem o kadar çok ki’ yanıtını aldım.”



BİR YASA, BİR TEBLİĞ VAR

Kızılot, DYH’ye kesilen cezanın kanuni dayanaksızlığını şöyle anlattı: “KDV Yasası’nın 17’inci maddesi der ki, ‘Elmas, pırlanta, yakut, tahvil ve hisse senedinde KDV yoktur.’ Demek ki hisse senedinden KDV alınmadığı net. DYH’nin olayında ise hisse senedi değil ilmühaber devredildiği için vergi incelemesi yapan demiş ki, ‘Siz ilmühaber verip KDV ödememişsiniz. Bu olmaz.’ Ama bu yanlış İlmühaberi düzenleyen bir yasa bir de tebliğ bulunuyor.”

HİSSE SENEDİ KABUL EDİLİR
“Maliye Bakanlığı, 23 Mart 2000 tarihli Resmi Gazete’de bir Gelir Vergisi Tebliği yayınlamış. Bunun 5’inci maddesinde diyor ki, ‘Anonim şirketler, eğer hisse senedi bastırmamışlarsa, hisse senedinin yerini tutması amacıyla ilmühaber çıkarabilirler.’ Bu ilmühaber elden çıktığında da vergisi hisse senediyle aynı olacak demektir. Diyelim ki görevli, ‘Ben bu tebliği tanımıyorum’ dedi. O zaman da Türk Ticaret Kanunu’nun 411’inci maddesine bakıyoruz.”

YASA MADDELERİ ÇOK AÇIK
“İlmühaberler başlığını taşıyan bu madde diyor ki, ‘Nama yazılı hisse senetlerinin yerini tutmak için yazılan ilmühaberlerin devri, nama yazılı hisse senetlerinin devrine ait hükümlere tabidir.’ Yani tebliği tanımasa bile yasa bunu söylüyor. Ortada bir yasa, bir de tebliğ varken, hisse senedinin yerini tutmaz demek mümkün değil. Yasa çok açık, bu cezanın kesilmesi hukuken mümkün değil. Burada okur yazar herkesin anlayabileceği hatalar var.”



BUNDAN SONRA 3 YOL VAR
Profesör Doktor Şükrü Kızılot’a göre, bundan sonraki süreçte Doğan Yayın Holding’in (DYH) izleyebileceği 3 yol bulunuyor. Normal koşullar altında Maliye Bakanlığı’nın çıkıp ‘Burada bir hata var’ demesi ve kararı iptal etmesi gerekiyor. Ancak Kızılot, “Bu normal olanı. Ama olağanüstü bir dönem yaşıyoruz” diyor. İşte Kızılot’un ifade ettiği 3 yol: 1- DYH, Maliye Bakanı’na başvurur, ‘Ortada ciddi bir hata var’ der. Hatanın düzeltilmesini talep eder. Kanuna göre, açık biçimde Maliye Bakanı düzeltebilir. 2- DYH, uzlaşma talebinde bulunur ve ‘Cezayı ödeyeceğim ama pazarlık istiyorum’ der. Bu pazarlıkta kanunu, tebliği ortaya koyarak, cezanın bu kısmının düşülmesini ister. Kanun yetki tanıyor, cezanın yüzde 100’ü bile inebilir. 3- Doğan Grubu uzlaşamazsa, İstanbul Vergi Mahkemesi’ne dava açar. Dava sonuçlanıncaya kadar 1 lira teminat isteyemezler. Dava sonuçlandığında, lehine olursa problem yok. Olmazsa Danıştay’a gidilir.

KURUMLAR VERGİSİ YORUMU DA HATALI
3.77 milyar liralık vergi cezasının bir kısmı da hisse değişimi işlemi nedeniyle Kurumlar Vergisi ödenmediği gerekçesiyle kesiliyor. Hisse değişiminin aslında Kurumlar Vergisi’nden istisna olduğunu hatırlatan Şükrü Kızılot, bu konuya da şöyle açıklık getirdi: “Ancak Maliyeciler diyor ki, ‘Bu istisna sadece önceden yönetimi ve hisse çoğunluğu elde olmayan, yani grup dışında olan hisselerin değişimi için geçerli. Doğan Grubu, zaten yönetimi elinde bulunan şirketlerde hisse değişimleri yapmış. İstisnadan faydalanamaz.’ Bu yorum da yanlış. Hiçbir kanunda, tebliğde, düzenlemede böyle bir ifade yok. Yasa varken yoruma hitap etmemek gerekir. Yasa ne diyorsa odur.”

3

Haberin Devamı