Sağlık Diz ağrısından korunmanın yolları

Diz ağrısından korunmanın yolları

Paylaş
Diz ağrısından korunmanın yolları

Diz ağrıları koşucularda en sık görülen problemlerin başında geliyor. Bilinçli hareket ederek diz ağrılarından sakınabilirsiniz

Bacaklarınızı güçlendirin: Bacaklardaki en büyük kas grupları olan quadriseps ve hamstrings’leri güçsüz koşucuların, diğerlerine göre 3 ile 6 kez daha fazla diz ağrısına yakalandıkları biliniyor. Bu kasları güçlendirmek için haftada 3 kez 10x3 tekrardan oluşacak şekilde squat ve lunge egzersizleri yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğru hareket edin: Koşarken kalçalarınızla dizlerinizin aynı hizada olmasına, yere basarken dizlerinizin rahat bir şekilde kırılmış olmasına dikkat edin. Yere topuğunuzla değil, ayağın ayasıyla basmalısınız.

Ayaklarınızı destekleyin: Ayaktaki dengesizlikler de diz kapağının dengesiz hareket etmesine yol açarak ağrıya neden olabiliyor. Özellikle içe basma gibi bir sorununuz varsa, ayağınızı destekleyecek bir aparata ihtiyacınız var demektir. Bu noktada bir hekimden destek almalısınız.

HER AN EGZERSİZ YAPABİLİRSİNİZ

Telefondasınız, karşı tarafın da kapatmaya pek niyeti yok, sohbet uzadıkça uzuyor. İşte bacakları çalıştırmak için harika bir fırsat! Ayakta dururken topuklarınızı birleştirin, ayak uçlarını dışarı doğru açın ve bir V oluşturun. Bu pozisyondayken dizleriniz ayak parmaklarını geçmeyecek kadar aşağı doğru kalçanızı alçaltın. Yukarı doğru kalkarken iç bacakları sıkın. Yavaş bir şekilde alçalıp yükselerek 20 tekrar yapın. (Tabii bir yandan konuşup bir yandan sayamayacağınıza göre yaklaşık olarak…) Son tekrarda dizlerinizin bükülü olduğu pozisyonda kalın, topuklarınızı yukarı kaldırıp indirerek bu kez de alt baldırlarınızı çalıştırın.

Haberin Devamı

Hâlâ telefon kulağınızda mı? O zaman bir set daha devam edin!