Sağlık Diyet yapanlar dikkat! Duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz

Diyet yapanlar dikkat! Duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz

Paylaş
Diyet yapanlar dikkat! Duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz

Sürekli bir şeyler yeme isteğiyle diyeti kilo alarak sonlandıran kişilerin kilo verememesi stres, kaygı, öfke ve yalnızlık kaynaklı duygusal açlıktan kaynaklanıyor

Manisa Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, özellikle bahar aylarında kilo verme isteğinin her zamankinden daha yüksek olduğunu belirterek "İnsanlar profesyonel yardım alması veya birçok şeyi bilip uygulamasına rağmen bazen bir zaman sonra iştah durumlarını kontrol edemeyebilirler. Bu durumda devreye duygusal açlık girer. Kişinin motivasyonu düşer ve eski beslenme düzenine, her pazartesi diyete başlayıp bırakma şekline geri dönebilir. Fiziksel aç olan kişiler kilo vermeye karar verirse kilo verebilir. Yediklerini kontrol altına alabilir ve amacına daha kısa sürede ulaşabilir" dedi.


ÇOK ŞEKERLİ BESİNLERE DİKKAT!


Duygusal açlığın stres, kaygı, öfke, yalnızlık gibi kişinin ruh halini olumsuz etkileyen duygularla başa çıkmak için çikolata, tatlı, abur cubur gibi besinleri tüketme durumu olduğunu belirten Dyt. Berna Uysal, "Açlık, artık fiziksel açlık ve duygusal açlık olarak ikiye ayrılmış durumda. Fiziksel açlık, karnın guruldaması gibi, bedenin size yeme alışkanlığını bildirdiği durum olarak tanımlanır. Abur cubur ya da fast food tarzında bol şekerli ve yağlı besinler, yemekten sonra yenilen çikolata ve gofret tarzı yiyecekler o anda size iyi gelse bile ’reaktif hipoglisemi’ dediğimiz durumu yarattığı için yani kan şekerinizi hızla yükseltip düşürdüğü için çabucak acıkmanıza sebep olacak ve atıştırmaların sonu gelmeyecektir. Beyindeki açlık ve tokluk merkezi acıktığımızı ve doyduğumuz sinyallerini yollar. Bu merkezin hasara uğraması sonucu açlık duygusu artar ve kişi aşırı yemeye yönelir. Bunun sonucunda kişi sürekli kendini aç hisseder ve tokluk sinyali oluşmaz" diye konuştu.


'PROBLEMİN KAYNAĞINA İNİLMELİ'


Bu durumla baş etmek için öncelikle esas problemi belirleyip kaynağına inilmesi gerektiğini belirten Dyt. Berna Uysal, "Eğer ki problemin kaynağı belirlemezseniz çözüm geçici olabilir. Gün çerisinde her yediğinizi not edebilirseniz ne yediğinizi görmüş olursunuz. Bu şekilde atıştırılmadıkların da önüne geçebilirsiniz.

Duygusal açlık yaşıyorsanız çevrenizde çok fazla abur cubur ve atıştırmalıklar bulundurmayın. Eğer ki varsa aklınız onda olacak ve yiyeceksiniz. Günlük ihtiyacınız olan su tüketimine önem verin. Su tüketmek yerine çok fazla miktarda kafeinli ve gazlı içecekler almayın çünkü hiçbiri su yerine geçmiyor. Vücut susuzluğu da bazen açlık olarak algılayabiliyor. Bir kereden bir şey olmaz anlayışı çok yanlıştır. Çünkü tadımlık ağzımıza attığımız her türlü yiyecek ciddi kalori ve yağ içeriğine sahip olabilir.

Kendinize hobi edinin. Yürüyüşe çıkmaya, arkadaşınızla buluşmaya, zihninizi boşaltacağınız başka aktivitelere yönelmeye çalışın. Uyumayı bile tercih edebilirsiniz. Her şeyi denemenize rağmen yeme ataklarınızdan kurtulamıyor ve sonrasında pişman olmaya devam ediyorsanız mutlaka diyetisyen ve psikolog desteğiyle ilerlemelisiniz" dedi.

Haberin Devamı