Cumartesi Postası Diş travmalarından korunmak için...

Diş travmalarından korunmak için...

Paylaş
Diş travmalarından korunmak için...

Çocuklarda diş travmaları yürümeye başladıkları dönemde ve 7-10 yaş arasında daha sık görülüyor. Bu konuyla ilgili Anadolu Sağlık Merkezi'nden Yrd. Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır merak edilenleri anlattı

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Diş dökülmesi ve kırılması tıp alanında ‘travma’ olarak adlandırılıyor. Ve bu durum, hem yürümeye başlayan bebeklerde hem de 7-10 yaş arasındaki çocuklarda sık görülüyor. Kas kontrolü ve karar yetisi henüz tamamlanmamış 1-3 yaş arası çocuklar, doğaları gereği keşfetmeye meraklı oldukları için daha da risk altında.

Ailelere ve çocuklarla ilgilenen kişilere düşen ilk görev, diş travmalarına karşı hazırlıklı olmaları. Bu hazırlık, acil durumlarda ne yapılması gerektiğinin bilinmesini ve ulaşılacak hekimin belirlenmesini kapsıyor. Ayrıca çocuklara, spor yaparken ağız koruyucu aparey (koruyucu dişlik) ve kask, arabada kemer ve koltuk, evde ise düşmeyeceği ortamlar sağlanmalı.

Dişlik takarsa korunur

Haberin Devamı

Çocuğunuz bir sporla ilgileniyorsa aktivite sırasında mutlaka dişlerinin özel hazırlanmış dişliklerle korunması gerekir. Özellikle basketbol, voleybol ya da futbol gibi sporlarda ya da paten, jimnastik, kayak gibi düşme riski olan sporlarda diş koruyucuları çok işe yarıyor.

Bu dişlikler, sadece dişleri korumakla kalmıyor, dudakları, yanakları ve dili de travmanın zararlı etkilerinden uzak tutuyor. Koruyucu dişlikler, değişik renklerde hazırlanabiliyor. Özellikle tuttukları takımın renginde veya çok sevdiği renklerde üretilmiş dişlikler, takmalarını zevkli hale getirebilir.

Dişleri önde olan çocuklar risk altında

Bazı çocukların koruyucu dişlik kullanması için ille de spor yapmasına gerek yok. Özellikle üst dişleri önde konumlanan, halk arasında hafif dişlek olarak adlandırılan çocukların dişlik takması şart. Çünkü bu çocukların ön dişleri, diğer çocuklara oranla iki kat daha fazla travma riski altında. Diş travmalarının yıllar süren, hem süt hem de kalıcı dişlerini etkileyen çok önemli sonuçları olabilir.

(23.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)