Hakan Çelik Dış politikada en kritik ay
HABERİ PAYLAŞ

Dış politikada en kritik ay

Haberin Devamı

Mayıs ayındaki diplomatik trafik Türkiye’nin önümüzdeki yıllarını etkileyecek niteliğe sahip.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünyanın en önemli ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Referandum ve siyasi tartışmalar nedeniyle Türkiye bir süredir fazlasıyla içine dönmüştü. Yapılacak ziyaretler Ankara’nın dünya sahnesine yeniden etkili bir oyuncu olarak dönebilmesi açısından da önemli.

Erdoğan’ın ilk durağı Hindistan.

Cumhurbaşkanı aslında bu ülkeyi daha önce programına almış ancak yoğunluğuk nedeniyle gidememişti.

Erdoğan 30 Nisan tarihinde Yeni Delhi’de olacak. Hindistan, nominal ekonomik büyüklük sıralamasında ise beşinci sırada. Erdoğan’ın Hindistan’da yapacağı temaslar bölgesel işbirliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak açısından da verimli sonuçlar doğuracak.

Cumhurbaşkanı’nın Mayıs ayındaki ikinci durağı Rusya’nın Soçi şehri. Burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Bu aynı zamanda yakın dönemdeki üçüncü Erdoğan- Putin buluşması olacak. Daha önce St. Petersburg, Moskova ve İstanbul’da görüşmüşlerdi. Cumhurbaşkanı’na kalabalık bir bakan grubu da eşlik edecek. Ana konu Suriye ve ekonomik ilişkilerin canlanması. İki ülkenin Suriye konusunda görüş ayrılıkları sürüyor ancak yine de belli bir işbirliği zemini mevcut.

Erdoğan Rus uçağının düşürülmesinden sonra ilişkilerin normalleşmesi için ciddi çaba sarfetmişti. Bu sayede iletişim köprüleri yeniden kuruldu ve temaslar sıklaştı, turizm ve ticarette de olumlu adımlar atıldı.

Ancak Ruslar domatesten charter uçuşlara kadar bir dizi konuyu Türkiye’ye karşı pazarlık kozu olarak masaya sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Türkiye ile daha güçlü ilişki kurmak istemesi nedeniyle ben Rusların bu rekabette geriye düşmek isteyeceğini sanmıyorum.

Erdoğan 14-15 Mayıs’ta da Çin’in başkenti Pekin’de olacak.

İpek Yolu üzerindeki 65 ülke liderinin davetli olduğu “Bir Kuşak Bir Yol” zirvesine katılacak.

Erdoğan’ın bu yıl içinde yapacağı en hayati görüşme, 16-17 Mayıs’ta Washington’da, ABD Başkanı Donald Trump ile ikili zirve olacak. FETÖ ile mücadele, PKK- YPG ve Suriye’nin geleceği öncelikli konular arasında. Erdoğan, Türk Hava Yolları’nı ciddi olarak zora sokan kabinde elektronik cihaz yasağını da gündeme getirecek. Trump’ın alacağı pozisyon ve ABD yönetiminin yanıtları Türkiye- Amerika ilişkilerinin kısa ve orta vadede geleceğini belirleyecek.

Ben bu görüşmenin bir dönüm noktası olacağını, iki liderin de çok güçlü mesajlar vereceğini tahmin ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder