Beden Sağlığı Diş muayenesi korkutmasın

Diş muayenesi korkutmasın

Paylaş
Diş muayenesi korkutmasın

Çocuklarda ilk diş muayenesi 6 ay-1 yaş arasında olmalı. Çünkü biberon çürüğü denilen ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşabilen çürüklerden çocuğu korumak gerek. Onu düzenli olarak diş muayenesine götürürseniz hem çürükten korunmuş hem diş hekimi korkusunu duymamış olur. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Yrd. Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, bebek ve çocuklardaki ilk diş muayenesiyle ilgili bilgi verdi...

Hazırlayan: Ferhan Kaya Poroy
DOĞRU SEÇİM YAPIN

Haberin Devamı

Çocuğunuza yeterli zamanı ayırabilecek, anlayışlı ve miniklerle çalışmayı seven bir diş hekimi seçmeniz, ilk adım. Pedodontistler, standart diş hekimliği eğitimine ek olarak tüm çocukların psikolojisi, büyüme ve gelişim, süt ve genç sürekli dişler üzerine eğitim görmüş olan uzman çocuk diş hekimleridir. Böyle bir uzman, işinizi kolaylaştırır.

İLK ZİYARET

-İlk muayenede anne-babaya bebeğin ağzının temizlenmesi ve beslenme gibi konularda bilgi verilir. Ayrıca bebeğin yeterli miktarda fluorid alımı kontrol edilir.
- Daha büyük çocuklarda ilk ziyaret çok önemli. Çocuğu diş hekimine götürmeden önce ona bazı bilgiler verebilirsiniz. Ama kendi deneyimlerinizi anlatmayın. Örneğin çocuğa “Acıtmayacak” derseniz çocuğun aklına ağrıyı getirmiş olursunuz. Bırakın çocuk, hekimini dinleyerek kendi izlenimleriyle ve hissettikleriyle üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında güven duygusu oluştuysa bunu birlikte aşabilirler.
-Çocuğunuzu diş hekimine götürürken kendi endişelerinizden dolayı muayene sonrası için oyuncak, dondurma gibi ödüller için söz vermeyin. Bu, onun, farklı ve zor bir şeyle karşı karşıya olduğunu hissetmesine yol açar.

Haberin Devamı

MUAYENE SIRASINDA

Çocuk, yabancı bir ortam olan diş hekimi muayenehanesinde anne ya da babasıyla birlikte olmak ister. Eğer hekiminiz farklı bir şey önermiyorsa, çocuğun kendini daha rahat hissetmesi için ilk muayenede orada olabilirsiniz. Ama çocuğun görüş alanının dışında durun. Çünkü istemeden de olsa yüzünüzdeki endişeli ifade çocuğunuzu etkileyebilir. Ayrıca hekimle arasındaki diyaloğa müdahale etmeyin. Bırakın soruları o cevaplasın. Hekim sizden yardım istemedikçe işe karışmamanız daha hayırlı olur.