Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik geçirdiyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik geçirdiyseniz...

Haberin Devamı

Bir kez dış gebelik geçiren kadında genellikle tüpleri olumsuz etkileyecek bir durum söz konusudur. Bu nedenle rahim filmi çektirin. Tek tüple de hamile kalabilirsiniz, unutmayın...

Dış gebelik yüzünden mi?

28 yaşındayım, 3 yıl önce spiralim olmasına rağmen dış gebelik geçirdim. Sol tüpümü aldılar, çocuk istiyorum, 7 aydır olmuyor. Doktor, “Sorun yok, gebe kalırsın” dedi. 8 yaşında bir oğlum var ve sezaryen ile doğum yaptım. Tek tüple anne olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiralle dış gebelik maalesef olabilir. Bir tüple gebe kalabilirsiniz. Ama kadında bir kere dış gebelik olduysa genellikle tüplerini etkileyecek olumsuz bir durumun varlığı söz konusudur. Hızlıca rahim filmi çektirip diğer tüpünüzün sağlıklı çalışıp çalışmadığı mutlaka öğrenilmelidir. Bazen sezaryen veya spiral gibi uygulamalardan sonra geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı olarak tüpler zarar görebilir. Sizin hikayenizde bu ikisi de bulunduğundan vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

D vitamini gebelikte etkili mi?

D vitamini değerim 7 civarında çıktı ve 1 yıl önce 10 haftalık gebeyken düşük yaptım. D vitamini gebeliği nasıl etkiler?

CEVAP

Sevgili okuyucum, insan gelişiminin en önemli parçasından birisi D vitaminidir. Gebelik planlarken ya da gebelik sırasında doktorunuzun size reçete ettiği multivitamin preperatları genellikle gebeliğinizde sizin için gerekli olan 400 mikrogramlık vitamin D ihtiyacınızı çoğunlukla karşılar. Bu nedenle düşüğünüzün ya da hamile kalamamanızın vitamin D eksikliğinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Bazı çalışmalar gebelerin 4000 mikrogram vitamin D alması halinde erken doğum ve preeklampsi riskinin bir miktar azaldığını ifade etmesi nedeniyle gebelikte D vitamin takviyesi almanızın bir sakıncası olmayacağı kanaatindeyim.

İdrarda kan görüldü, neden?

14 haftalık hamileyim. İdrarımda kan çıktı ama kültürümde bir sıkıntı yok. Doktorum bol su içmemi söyledi ama kan devam ediyor. İlerde bebeğim ve benim için sıkıntı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde idrardan kan gelmemesi gerekir. En sık idrar yolu infeksiyonlarında idrarda kana rastlanır. Ama sizin idrar kültürünüzde üreme yok. Böbreklerinizde taş ya da kum olmadığından emin olunması adına mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Gebeliğin ileriki dönemlerinde bu durum size sorun çıkarabilir. Hatta erken doğuma neden olarak bebeğinizin yoğun bakıma girmesine neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder