Pazar Postası 'Direk dansı erotik değil akrobatik bir spor...'
Paylaş
'Direk dansı erotik değil akrobatik bir spor...'

'Direk dansı erotik değil akrobatik bir spor...'

Burcu Yüce’nin ismini oyuncu Demet Evgar sayesinde duyduk. Seksi oyuncu, ‘Vay Arkadaş’ adlı filmdeki direk dansı sahnesi için Burcu Yüce’den dans dersleri almıştı. Demet Evgar’ın direk dans çalışmalarındaki seksi fotoğrafları film öncesi basında büyük ses getirmişti. Eski jimnastikçi ve balerin, Çengi Performing Arts’ın kurucu ortağı Burcu Yüce aynı zamanda Ajda Pekkan, Ziynet Sali, Sezen Aksu gibi birçok isme sahne performansları için destek veriyor, etkinliklerde dans gösterileri hazırlıyor. Şimdilerde birçok kişi Burcu Yüce’den ‘direk dans’ı öğrenmek için kapısını çalıyor. Kimi kadın eşini baştan çıkartmak istediğini, bazı erkek de Burcu Yüce’yi arayarak eşinin ondan direk dans öğrenmesini, sonra da izleyeceğini söylüyor... Ancak Burcu Yüce direk dansın erotizmle bağdaştırılmasına çok kızıyor ve şunları söylüyor: “Direk dans bir akrobasi sporu. 16 ülkede federasyonu var. 1 saatte 300 kalori yakılıyor. Başka amaçla benden ders almak isteyen olabilir. Ama zamanla bunun spor olduğunu anlıyor, bir daha da bırakamıyor”. Direk dansını Burcu Yüce’den dinledik...

Merve Özaytekin

mozeytekin@posta.com.tr

Sizi dansçı, eğitmen ve koreograf olarak tanıyoruz. Ajda Pekkan, Demet Evgar gibi ünlülerle çalışıyorsunuz. Sizin hikayeniz nerede başlıyor?

1978’de Zonguldak’ta doğdum. 5 yaşında dans etmek istediğimi fark ettim. Ve çok küçük yaşlardan itibaren klasik bale, sportif ritmik jimnastik ve sportif aerobikle uğraştım. Okul hayatım Ankara’da geçti. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Bölümü ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulundan mezun oldum. Spor yönetimi ve organizasyonları ile ilgili yüksek lisansımı tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleştim.

İstanbul’a neden geldiniz?

Özel dans topluluklarıyla çalışmak için geldim. Ancak bağlı olarak çalışmak bana göre değildi. Beni köreltecekti. Ekipten ayrıldım. Ortağım Doğu Doruk Karpuzoğlu’yla ‘Çengi Performing Arts’ı kurduk. Dans dersleri, çeşitli organizasyonlar için yaratıcı işler yapıyoruz. Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Ziynet Sali, Ozan Doğulu gibi birçok kişiye de koreografi adına yardımcı oluyoruz.

Direk dans pek çoğumuza erotizmi çağrıştırıyor. Sizin hayatınıza bu dans nasıl girdi?

Öncelikle şunu söyleyeyim. Direk dansı aslında bir fitness ve akrobasi sporu, 16 ülkede federasyonu var. Bense bu sporu 5 yıl önce yurt dışında tanıdım. Enteresan bir hikayesi var. Dansçı ve gay bir arkadaşımla gay kulübe gitmiştik. Sahnede, kimsenin ilgilenmediği direk ilgimizi çekti. İkimiz de direkle birçok figür denedik. Bir kez dokununca da vazgeçemedik!

Direk dansı spor olarak ya da yapılan bir dans olarak Türkiye’de pek tanınmıyordu. Ülkemizde bu işi nerede ve nasıl devam ettirdiniz?

Pek tanınmıyordu değil, hiç bilinmiyordu! Bu nedenle ‘pole’ yani ‘direk’ de hiçbir yerde satılmıyordu. Direk dansına, evimize egzos borusundan direk yaptırtarak başladık.

Nasıl?

Size bile enteresan geldi! ‘Direk yaptırmak istiyoruz’ dediğimizde, hiç kimse ne olduğunu bilmiyordu. Sanayide egzos borusundan direk yaptırmaktan başka çaremiz kalmadı! Direk dansını yurt dışındaki bağlantılarımızla geliştirdik. Sonra öğrendik ki, Türkiye’ye sadece 6 metre boyunda titanyum borular girebiliyor. Bu borular 6’şar metre olarak satılıyor. Eğer istenirse 6 metreyi, yerin tavana olan boyuna göre kendiniz kısaltıp evinize taktırıyorsunuz.

Gerçeğini egzos borusu birebir karşıladı mı?

Aslında sporun başlangıç seviyesi için direğin sabit olması ve herkesin sabit direkte kendi vücut ağırlığını öğrenebilmesi gerekiyormuş. O zaman bunu bilmiyorduk. Gerçek direkler istenildiğinde kendi içinde dönüyor veya kilitleniyor. Bazıları da taşınabiliyor.

Direk dans eskiden striptiz kulüplerinde şov amaçlı kullanılıyormuş. Sizse spor diyorsunuz. Genel algıyı değiştirmek biraz zor değil mi?

Evet ama tarihine baktığınızda bile direk dansın temeli erotizme dayanmıyor. Paganlar soparla bereket dansı yaparmış. Viktorya Dönemi’nde direkler masumiyetin simgesiymiş. Özellikle İngilizler’de kızlar renkli kurdelelerle direğin etrafında dönermiş. Hindistan’da bugün hala güreşe benzeyen bir spor yapılıyor. Bu spor dalında güç ve kondisyon direklerle yapılan egzersizlerle sağlanıyor. Pole dansını yurt dışında jimnastikçiler yapıyor, yarışmalara katılıyorlar. Ama insanlar algılamak istediğini algılıyor...

Size ne amaçla geliyorlar? Neden bu kadar popülerleşti?

Çünkü dünyada trendy bir spor haline geldi. Aynı pilates’in eskiden zirvede olduğu gibi... Şimdi de direk dansı Amerika, İngiltere, İrlanda, Almanya, İsviçre, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerde çok revaçta.

Ne yani, sevgilimi eşimi baştan çıkarmak, ona striptiz yapmak istiyorum diyen olmuyor mu? Spor diye mi size geliyorlar?

‘Striptiz yapmak istiyorum’ diyen olmadı. Ama sevgilisini ya da eşini baştan çıkarmak isteyen mutlaka vardır. Ama bunu kesinlikle seksle ve erotizmle bağdaştırmayalım! Bana ‘sevgilim veya eşim için geldim’ dese de birkaç ders sonra kendi farkındalığını yaşıyor. Ve direk dansa başka gözle bakıyor.

Direk dansı yapmak için belirli bir kiloda olmak gerekmez mi?

Çoğu spordaki gibi kendi vücut ağırlığınızı taşıyabilmeniz gerek.

O zaman zayıflamak için de gelmiyorlar size?

Gelinebilir. Çünkü çok ciddi kardiyo ve yağ yakma çalışmasıdır.

Ne kadar kalori yakılıyor?

Bir ders bir saat sürüyor. 250-300 kalori yakılıyor. 4 ders sonunda fark görülüyor. 20 ŞUBAT 2011 Türkiye’de direk dansını öğrenmek isteyenlerin gittiği ilk isim Burcu Yüce: Burcu Yüce’nin ismini oyuncu Demet Evgar sayesinde duyduk. Seksi oyuncu, ‘Vay Arkadaş’ adlı filmdeki direk dansı sahnesi için Burcu Yüce’den dans dersleri almıştı. Demet Evgar’ın direk dans çalışmalarındaki seksi fotoğrafları film öncesi basında büyük ses getirmişti. Eski jimnastikçi ve balerin, Çengi Performing Arts’ın kurucu ortağı Burcu Yüce aynı zamanda Ajda Pekkan, Ziynet Sali, Sezen Aksu gibi birçok isme sahne performansları için destek veriyor, etkinliklerde dans gösterileri hazırlıyor. Şimdilerde birçok kişi Burcu Yüce’den ‘direk dans’ı öğrenmek için kapısını çalıyor. Kimi kadın eşini baştan çıkartmak istediğini, bazı erkek de Burcu Yüce’yi arayarak eşinin ondan direk dans öğrenmesini, sonra da izleyeceğini söylüyor... Ancak Burcu Yüce direk dansın erotizmle bağdaştırılmasına çok kızıyor ve şunları söylüyor: “Direk dans bir akrobasi sporu. 16 ülkede federasyonu var. 1 saatte 300 kalori yakılıyor. Başka amaçla benden ders almak isteyen olabilir. Ama zamanla bunun spor olduğunu anlıyor, bir daha da bırakamıyor”. Direk dansını Burcu Yüce’den dinledik... Direk dansı erotik değil akrobatik bir spor...

Tamam; direk dansı bir spor. Cinsel hayatı da hareketlendirmiyor demeyin bana...

Tabii ki... Sonuçta vücut çalışması yapıyorsunuz ve vücudunuzdaki bütün enerji kanallarını açıyorsunuz. Haftanın üç günü düzenli spor yapanla yapmayan arasındaki farkı düşünün. Bu sporun etkileri bütün hayata yansıyor.

Her ne kadar erotizmi çağrıştırmıyor deseniz de, genel algının hemen değişeceği düşünülemez. İtiraf edin... Size gelen en enteresan talepler kimlerden?

Erkeklerden! Eşlerini izlemek için ders almalarını istiyorlar. Eşler de çok hevesli geliyorlar. Çiftler değişik bir şey yapmak istediklerinde bunu tercih ediyorlar.

Sahne tozu yutan bir daha kopamaz derler. Direğin de büyüsü var mı?

Direği de bir kere tuttuktan sonra bırakamıyorsunuz! Örneğin adını veremeyeceğim oyuncu olan bir öğrencim sadece bir aylığına gelmişti. Fakat bırakamadı. 6 aydır devam ediyor.

Evlerine direk yaptırmak isteyenler oluyordur. Malzemelere nereden, ne kadara ulaşıyorlar?

Oluyor. İngiltere veya Amerika’dan getirtiliyor. Borunun bir tanesi 20 kg. ve 2 bin 500 TL. Bunlar ev tipi olanlar tabii.. Sahne için olanlar daha ağır ve maliyetli. Bir de her dansta olduğu gibi ayna karşısında çalışılıyor. Genelde evlere ayna da yaptırılıyor.

Hangi tür müzikle bu dans yapılmalı?

Her tür! Müslüm Gürses’in ‘Paramparçası’nda, Pink Floyd’un ‘The Great Gig in the Sky’ında da yapılabilir.

Direk dans yaptığını saklayan var mı?

Evet. Ama bir tek direk dansta değil, diğer danslara geldiğini saklayan da var.

Tek başına mı grup mu tercih ediliyor?

Tek başına daha çok. Çünkü çalışmalarda surat ifadeleri tuhaflaşıyor. Başkalarının görmesini istemiyorlar. Gençler sadece eğlenmek için birlikte geliyor.

Kıyafet olarak ne tercih edilmeli?

Derste herkesin kendi vücudunu rahat görebilmesi ve hareketleri rahat yapabilmesi gerek. Tercihimiz şort ve body. Çorap giyilmez. Direkle ten temas etmeli. Ve de ayaklar çıplak olmalı. Sadece güç çalışmalarında spor ayakkabı giyiyoruz.

Erkeklerden talep var mı?

Tabii.. Yaş, meslek, cinsiyet hiç fark etmiyor.

Erkeklerde de bacakların çıplak olması kılları açısından zor olmuyor mu?

Erkekler şort ya da pantolon tercih ediyorlar. Ama onlarda bacak hareketinden çok üst bedenle ilgili dengeler var. Şu an erkekler bu sporu profesyonel olarak yapmıyor. Eğer bir gün yaparlarsa elbette kılsız yapacaklar.

Derslerin fiyatı ne ve yaş sınırı var mı?

Yaş sınırı 18. Grup dersleri 100, bireyseller 200 TL. Herkesin vücut yapısına göre öğrenme süresi de değişiyor.

Aileniz size karşı çıkmadı mı?

Ailem hep beni destekliyor. Farklı danslara olan ilgimi biliyorlar. Zaten babam Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Geliştirme Merkezi Ankara Temsilcisi ve UEFA Antrenör Eğitmeni. Annem de Spor Akademisi mezunu, eski bir jimnastikçi, atlet ve eğitmen. Sonuç da ben!

İçinizden her gördüğünüz direkle dans etmek gelmiyor mu Allah aşkına?

Yolda yürürken çok enteresan fikirler geliyor aklıma. Bayrak direklerine, trafik lambalarının, sokak levhalarının direklerine tırmanmak geliyor içimden. Şehir içerisinde birkaç yerde bu tarz fotoğraflar çektirmek niyetindeyim. Yoldan geçenler de seyirci olacak. Aklımda böyle bir proje var.

Hedefiniz ne?

Bu işin Türkiye federasyonunu kurmak sonrasında 2012 Olimpiyatları’nı yakalayabilmek. Olmazsa uluslararası platformda boy göstermek istiyorum.

Bu yazı 20 Şubat 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

4

Haberin Devamı