Nedim Şener Dink cinayetinde DDK incelemesi devletin namusunu kurtaracak son adımdır
HABERİ PAYLAŞ

Dink cinayetinde DDK incelemesi devletin namusunu kurtaracak son adımdır

Salı günü “BBP’li Yazıcıoğlu bu vatanın evladı da Hrant Dink değil mi Sayın Cumhurbaşkanı?” diye sormuştum.
Sebebini de yazmıştım: TBMM helikopter kazasında ölen BBP Lideri Yazıcıoğlu için komisyon kurmuş, sonuç alamamıştı. İkinci komisyon oluşturulmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) devreye sokmuştu. Yani devlet, yargı süreci hariç üç koldan bu kazayı araştırmıştı. Ama iş Hrant Dink cinayetine geldiğinde aynı devlet yan çizdi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu altında bir inceleme komisyonu kuruldu. Başına da “Ben Hrant Dink’in dostuyum” diyen Mehmet Ocaktan getirildi. Rapor, polislerin kendilerini akladığı bir arenaya dönüştü. Cinayet ile ilgili akılda kalan tek tespiti olmadı.
Yazımda Cumhurbaşkanı’na sorduğum soru var ya... Köşe yazarı abilerimiz Cumhurbaşkanı Gül’ü Strasburg’da köşeye sıkıştırıp aynı şeyi sormuşlar. Cumhurbaşkanı, Yazıcıoğlu incelemesinin çıkış noktasını anlatıp Dink cinayetinde neden DDK’yı devreye sokmadığını anlatmaya çalışmış. Ama sorular bitmemiş. Sonunda Gül zorla da olsa DDK Başkanı ile görüşüp yapılabilecek bir şey varsa yapacağı sözünü vermiş.
Bu söz hem hükümet hem devlet hem cumhurbaşkanı için köprüden önceki son çıkıştır. DDK, tarafsız ve detaylı bir inceleme raporu hazırlar, sorumluları yargı önüne çıkarabilirse, devletin namusunu kurtaran son adımı atmış olacaktır.
Aksi takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı ortada; Türkiye devleti polisiyle, MİT’çisiyle, jandarmasıyla, siyasetçisiyle, hükümetiyle ve cumhurbaşkanıyla Dink cinayetinin üstünün örtülmesinin sorumluluğunu taşıyacaktır.
Hep söylüyorum, bu cinayet aydınlanamazsa “Türkiye tek kişilik soykırım suçlusu” muamelesi görecektir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Başbakan topu taca atıyor

Hükümetin Dink cinayeti konusundaki tavrı belli. Başbakan, hiçbir polisi, jandarmayı ve MİT’çiyi sorumluluklarına rağmen açığa almadı. Tam tersi, sorumluluğu olduğu belirtilenlerin çoğu terfi etti. Başbakan kendi imzaladığı raporun İçişleri Bakanlığı’nda sümenaltı edilmesine göz yumuyor.
Son olarak MİT hakkında açılan soruşturmaya Başbakan izin vermedi.
Zaten son açıklamasında da “Biz olayı yargıya havale ettik, sorunu orası çözecek” deyip topu taca attı.
Bunlar cinayetin aydınlatılmasını isteyen bir siyasetçinin tavrı olamaz.
Bu konular yargıdan kaçırılmıştır. İşte DDK’nın bakması gereken nokta da budur.

Haberin Devamı

DDK ne kadar tarafsız olacak?

Ancak DDK’nın yapısının da bu cinayeti aydınlatmaya ne kadar etkili olacağı tartışmalı.
Birincisi, DDK içinde bir üye, Dink cinayeti konusunda inceleme yapan mülkiye müfettişlerden birisi. Üstelik, sorumlulukları açık olan bazı polislerin suçsuzluğunu savunan raporların altında imzası var. Bu kişinin içinde olacağı bir ekipten nasıl sonuç çıkar bilmem.
Cumhurbaşkanı, DDK Başkanı Cemal Boyalı ile görüşüp yapılabilecek bir şey olup olmadığını öğrendikten sonra incelemeye izin verecek.
Peki Cemal Boyalı, Dink cinayeti dosyasına ne kadar vakıf?
Hadi vakıf oldu, ne kadar tarafsız olacak?
Boyalı’nın Kemal Unakıtan döneminde Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı sırasındaki performansına baktığımda tarafsız olacağına ilişkin ciddi kuşkularım var.
Boyalı, Dink cinayeti konusunda devlet içindeki çatışma ve hesaplaşmada sorumluluğu büyük olanlardan yana tavır koyabilir. DDK raporu birilerinin kendini aklama raporu haline gelebilir. Bu cümlenin altını çiziyorum, DDK raporu çıktığında (eğer çıkarsa) ne demek istediğimi anlatacağım. Ama dilerim, yanılırım.
O yüzden Cumhurbaşkanı, DDK raporunun Dink cinayetinde sorumluluğu olanların aklanmasına zemin olmasını istemiyorsa işi sıkı tutmalı.
Yalnızca jandarmayı, polisi ve MİT’i aklamaya yarayan raporları değil, tarafların ifadelerini de incelemeye almalı.
Çalışmalar kamuoyuyla paylaşılmalı.
Bunlar yapılamıyorsa Susurluk raporu kahramanı Kutlu Savaş devreye sokulmalı. Mevzuat müsait değilse de müsait hale getirilmeli.
Unutmayın, DDK raporu belki de devletin namusunu kurtaracak son adım olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder