Sağlık Dikkat! Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hipertansiyonu olabilir

Dikkat! Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hipertansiyonu olabilir

Paylaş
Dikkat! Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hipertansiyonu olabilir

"Çocukluk çağında çeşitli sebeplere bağlı tansiyon yükseklikleri görülmektedir" diyen Uzm. Dr. Perihan Çobanoğlu, yenidoğan döneminden itibaren çocukların risk altında olabileceği konusunda aileleri uyardı

"Tansiyon, kan basıncının ölçümüdür ve yaşamsal bulgulardan biridir. Hipertansiyon ise ölçülen kan basıncının normal değerlerin üzerinde olmasıdır; bilinenin aksine sadece yetişkinlerin sorunu değildir. Yetişkinlik döneminde özellikle ileri yaşlarda görülen hipertansiyon çoğunlukla altta yatan bir hastalığın belirtisi olmaksızın tek başına ortaya çıkar. Ancak çocuklarda durum çok farklıdır. Bu tarz sebepsiz tansiyon yüksekliği çok nadir görülür" diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıklar Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu, tansiyon yüksekliği gözlenen çocukları tehdit eden olası hastalıkları şöyle sıraladı:

"Tansiyondaki yükselme en başında böbrek ve böbrek damarlarıyla ilgili sorunları aklımıza getirir. İkinci sırada genellikle doğumsal olan kalp ve kalp damarlarındaki bozukluklar yer alır. Sonrasında başta böbrek üstü bezleri ve tiroid dokusundan olmak üzere salınan bazı hormonların fazla salınımı sonucunda hipertansiyon oluşabilir. Bir başka ve önemli neden ise beyin ile ilgili sorunlardır; enfeksiyonlardan travma sonrası beyin hasarına kadar bir çok sebep tansiyon yüksekliği ile son bulabilir. Çağımızda ise artan obesite hipertansiyon nedenleri arasında ilk sıralara hızla yükselmektedir. Her ne nedenle olursa olsun çocuk çağı hipertansiyonu önemli bir bulgudur. Mutlaka araştırılması gerekir."


ÇOCUĞUNUZUN TANSİYON ÖLÇÜMLERİNİ MUTLAKA YAPTIRIN


"Her çocuğun rutin muayenesinde tansiyon ölçümü yer almalıdır" uyarısında bulunan Dr. Perihan Çobanoğlu, tansiyon ölçümünün doğru yapılması konusunda da bilgi verdi:

Öncelikle çocuk en az 15 dakika dinlenmiş ve rahat olmalıdır. Stres altındaİ huzursuz, ağlayan bir çocuğun tansiyon değeri doğru ölçülemez. Bazen doktor korkusu sadece hastanede yüksek çıkan tansiyon değerleri ile karşımıza gelebilir, ayırt etmek önemlidir. İkincisi doğru boyutta alet kullanımıdır. Her yaş grubu için kola uygun doğru tansiyon manşonu seçilmesi gereklidir. Her ne kadar hekim kontrollerinde tansiyon değerleri ölçülse de yüksek tansiyona bağlı çocuklarda görülen bazı belirtiler, ebeveynler için uyarıcı olmalıdır."


BU BELİRTİLERE DİKKAT!


Küçük çocuklar için huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü; daha büyük kendini ifade edebilen çocuklar için ise başta baş ağrısı olmak üzere yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma hipertansiyon belirtisi olabilir.

Haberin Devamı