Sağlık Dezenfektanlar bakteri çoğaltıyor

Dezenfektanlar bakteri çoğaltıyor

Paylaş
Dezenfektanlar bakteri çoğaltıyor

Hastalık kapmamak için kullanılan dezenfektanlar, bakterilerin çoğalmasına ve antibiyotiklerin direncinin artmasına yol açıyor

İngiliz yayın kuruluşları Independent ve BBC’deki habere göre, Milli İrlanda Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, "Pseudomonas aeruginosa" bakterisinin, hücrelerinden (dezenfektan veya antibiyotiklere karşı) antimikrobiyal maddeler salma yeteneğini artırmak suretiyle, dezenfektanlara karşı bağışıklık kazandığı belirlendi.

Hastanelerde kapılan enfeksiyonların çoğuna yol açan söz konusu bakteri ayrıca, dezenfektanlar yüzünden, ciprofloxacin tipi antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesini sağlayan bir DNA mutasyonu da geçiriyor.

Araştırma ekibinin başkanı Dr. Gerard Fleming, öldürücü derecede olmayan dezenfektanlara maruz kalmanın, bu bakterinin hayatta kalma gücünü artırdığını söyledi.

Bunun, yanlış şekilde seyreltilmiş dezenfektanların hastanedeki yüzeylerde bıraktığı kalıntının antibiyotiğe dirençli bakterinin çoğalmasını sağlayacağı anlamına geldiğine işaret eden Fleming, bundan daha da kötüsünün, bakterinin daha önce maruz kalmadığı antibiyotiklere karşı bile direnç geliştirebilmesi olduğunu belirtti.

Araştırma, Microbiology dergisinin Ocak sayında yayımlandı.

AA

Haberin Devamı