Gündem Devlet ölüm madenini kapatamamış!

Devlet ölüm madenini kapatamamış!

Paylaş
Devlet ölüm madenini kapatamamış!

2007'de 6 ay süreyle kapatıldığı belirtilen ölüm ocağında üretim tıkır tıkır devam etmiş!

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında 19 işçinin ölümüne neden olan grizu patlamasından sonra Mühendis ve Ocak Müdürü Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan ile birlikte tutuklanan Genel Müdürü Fahrettin Şolpan'ın, maden ocağındaki tüm yetkilerin işyeri sahibi Nurullah Ercan tarafından kendisine devredildiğini söylediği öğrenildi.

2007 yılında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 6 ay süreyle kapatılmasına karar verilen ölüm ocağında aslında üretimin hiç durmadan devam ettiği ortaya çıktı. Maden ocağının kapanmamasında görevini yapmayan kişilerin ise Bursa'da Karacabey Operasyonu' kapsamında tutuklanan İl Özel İdare yöneticilerinin de bulunduğu belirlendi.

Haberin Devamı

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMA

Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, geçtiğimiz perşembe gecesi meydana grizu patlamasında 19 işçi yaşamlarını yitirmiş, 13'ü olay sırasında maden ocağında, 4'ü ise kurtarma çalışmaları sırasında olmak üzere 17 kişi de yaralanmıştı.

Jandarma, cenazelerin toprağa verildiği pazar günü akşamı Bükköy Madencilik'in Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, maden ocağında görevli Mühendis ve Ocak Müdürü Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan'ı gözaltına almıştı. Dün "Görevi kötüye kullanmak" ve "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan mahkemeye çıkartılan üç zanlı tutuklanmıştı.

GENEL MÜDÜR: TÜM SORUMLULUK BENDEYDİ

Haberin Devamı

Adliyedeki sorgulama sırasında Genel Müdür Fahrettin Şolpan'ın verdiği ifadede, maden ocağının işyeri sahibi Nurettin Ercan tarafından bir süre önce kendisine devredildiğini, buradaki işçi alımı, tedbirler ve yapılan harcamalardan tamamen kendisinin sorumlu olduğunu söylediği öğrenildi. Şolpan, Nurettin Ercan ile yaptıkları sözleşmeyi önümüzdeki günlerde bulup savcılığa teslim edeceğini söyledi.

Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından olayın ardından yapılan açıklamada, 2007 yılında çalışma koşullarındaki eksiklikler nedeniyle 6 ay kapatıldığı bildirilen Bükköy Maden Ocağı'nın söylenenin aksine kapatılmadığı ortaya çıktı. Enerji Bakanlığı'nın işyerini kapatması için Bursa İl İdaresi'ne gönderdiği evrakların işletmeye ve yetkili mercilere ulaştırılmadığı bu nedenle de maden ocağının çalıştığı tespit edildi. Maden ocağının kapanmasını engelleyenler arasında "Karacabey Operasyonu" kapsamında haklarında işlem yapılan ve bir çoğu tutuklanan dönemin İl Özel İdare görevlilerinin olması dikkat çekti.

3 KEZ CEZA YAZILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından daha önce 6 ay süreyle kapatıldığı öne sürülen fakat kapatılmadığı belirlenen Bükköy Madenciliğe bu tarihler arasında jandarma doğal hayatı koruma timi tarafından işçi sağlığı ve güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle işlem yapıldığı tutulan bu raporların İl Özel İdaresi'ne ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü'ne yollandığı fakat sonuç alınamadığı öğrenildi

Haberin Devamı

Bu arada maden faciasında yaşamını yitiren 19 işçinin yakınlarına aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, acılı ailelere yardımcı olmak amacıyla SGK Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin köyleri tek tek ziyaret ederek, ölenlerin birinci derece yakınlarından maaş işleri için dilekçe almaya başladıklarını belirterek, "Onlara destek olmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatı doğrulsunda bu çalışma yapılıyor. Sadece bir dilekçe vermeleri yeterli olacak. Tüm bürokratik işlemler SGK görevlileri tarafından tamamlanacak ve en kısa sürede maaşları bağlanacakö dedi.

1 GÜN PRİME BİLE EMEKLİLİK
Alınan bilgiye göre, SGK tarafından ölenlerin yakınlarına 290 TL cenaze yardımı yapılacak. Ölüm aylıkları da prim gün sayısına göre hesaplanacak. Bir gün bile sigortalı olan işçiye maaş bağlanacak uygulama ile en az maaş 519 TL olacak. 900 günün üzerinde prim yatıranlara ise 800 ila bin TL arasında değişen aylık bağlanacak.

DHA

Haberin Devamı