Gündem Devlet bunu yaparsa

Devlet bunu yaparsa

Paylaş
Devlet bunu yaparsa

17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrası devletin Yalova'da depremzedelere kalıcı konut inşa ettiği arsanın orman arazisi olduğu ortaya çıktı

BİNLERCE KONUT YAPILDI

17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi, Yalova’da da büyük hasara neden olmuştu. Yalova’da 2 bin 504 kişi hayatını kaybederken, 26 bin konut ile 1375 işyeri ağır hasar görmüştü. Orta ve az hasarlı konutişyeri sayısı ise 50 bini aşmıştı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı depremzedeler için Yalova’nın birçok yerinde binlerce konut inşa etmişti.

ŞOKE EDEN İHBARNAME

Soğucak köyünde yaptırılan Paşakent Kalıcı Konutları’nda yaşayan depremzedelerden bazıları kısa bir süre önce aldıkları ihbarname ile şaşkına döndüler. Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, konutların orman arazisi üzerine yapıldığı iddiasıyla tapu iptal davası açmıştı. Orman İşletmesi kanıt olarak da tapu kayıtları, arazinin havadan çekilmiş fotoğrafları sunmuştu.

‘BÖYLESİ TÜRKİYE'DE OLUR’

Orman İşletmesi ayrıca orman arazisine konut yapıldığı gerekçesiyle depremzedeler ve Yalova Mal Müdürlüğü hakkında, konutlara yol yaptığı için de Karayolları hakkında suç duyurusunda bulundu. Depremzedeler, “Bu evleri bize devlet yaptı. Aynı devlet evlerimizin kaçak olduğunu öne sürüyor. Böyle bir olay sadece Türkiye’de yaşanır” diyerek tepki gösterdi.

GECEKONDUCU DEĞİLİZ’

Devletin kendilerine, ‘gecekondu diken vatandaş’ muamelesi yaptığını belirten depremzedeler, “10 yıl önce evlerimiz başımıza çöktü. Yakınlarımızı kaybettik. ‘Devlet ev yapıp bize sahip çıktı’ derken, aynı devlet şimdi ‘O evler kaçak. Tapusunu iptal edeceğiz’ diyor. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” diye konuştu.

Süheyla GÖZDERELİLER/DHA

2