Esra Karayel Dert yol gösterir
HABERİ PAYLAŞ

Dert yol gösterir

Haberin Devamı

Rumuz: Destek istiyorum İlişki durumu: İlişkisi var
Dert yol gösterir

Soru: Merhaba Esra Hanım. Yazılarınızı her gün takip ediyorum ve çok yararlı buluyorum. Umutsuzluğa kapıldığım bir noktada erkek arkadaşımla tanıştım. Beni hayata bağladı. Ben de ona yardımcı olmak istiyorum. Şu sıra işiyle ilgili ciddi bir problem yaşıyor ve benimle konuştuğunda rahatladığını ifade ediyor. Nasıl davranmam gerekiyor? Bu konuda bana yardımcı olmanızı istiyorum. Belli etmese de bu durum onu içten içe çok üzüyor ne yapabilirim onun için. Teşekkürler.


Cevap: Sevgili okurum öncelikle değerli görüşlerin için teşekkür ederim. Erkek arkadaşına kalben onu dinleyerek yardım edebilirsin. Ancak burada çok ince bir nokta var. Genellikle yapılan hata, sıkıntısı olan birine sürekli iyi misin? Neyin var? Sorularının sorulması ve kalben dinlenmemesidir. Öncelikle soruş tarzı çok önemli. “Canım son günlerde seni biraz sıkıntılı görüyorum. Paylaşmak ister misin? Nasıl yardımcı olabilirim?” şeklinde bir cümle yerinde olur. Ki sen bunu yapmışsın. Ancak bazen sıkıntısı ile ilgili süreç uzadığında, seninle konuşmaktan vazgeçebilir. Daha çok kendi içine kapanabilir. Sakın bu davranışı kendi üstüne alınma. Burada yapman gereken onu anlayışla karşılayıp üstüne gitmemen ve tekrar tekrar soru sormamandır. “Niye benle artık konuşmuyorsun?” yerine “sen paylaşmak istediğinde dinlemeye hazırım” cümlesi daha doğru olur. Şunu unutma güzel kardeşim. İnsanların yaşadığı sürece saygı duymalıyız. Bu problem, ilk anda kötü gibi gözükse de başka taraftan onun için hayırlı sonuçlar doğurabilir. Öğrenmemiz gerekenleri hep sıkıntılarla yaşayarak fark ederiz. Arkadaşını kalben dinlemen dışında, tarafsız kalman yorum yapmaman ve kararı ona bırakman daha sağlıklı olur. Senin düşünmen gereken bir diğer konu ise seni hayata bağlayan yine sen olmalısın. Bununla ilgili senden düşüncelerini bekliyorum.


Rumuz: Kararsız İlişki durumu: İlişkisi yok
Tanışmayı denemelis
in
Soru: Çok canım sıkılıyor biri var onu düşünmekten kendimi alamıyorum. Her gün evimin önünden geçiyor. Bana bakıyor bende ona bakıyorum. Aşığım galiba. O da benim hissettiklerimi hissediyor mu acaba? Aklım çok karışık. Düşünmekten başıma ağrılar giriyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Lütfen bana bir akıl verin.


Cevap: Sevgili okurum bazen ilk kez gördüğümüz birinden etkilenebilir, onu düşünebiliriz. Ancak bunun hemen aşk olduğunu söylemek çok doğru olmaz. Aklını karıştıracak ya da sabah akşam düşünecek bir durum yok. Zaman çok değerli. Niye kendini eziyet ediyorsun. Madem evinin önünden geçiyor bir tanışma fırsatı yarat. Sana baktığına göre bir şekilde dikkatini çekmişsin.

Rumuz: Kızım İlişki durumu: İlişkisi yok
Karşılanamayan sevgi, ilgi ihtiyacı

Soru: Esra Hanım zor bir çocukluk geçirdim. İyi bir eğitim aldım. Özel bir şirkette iyi bir pozisyonda çalışıyorum. Anne ve babam küçükken ayrıldı. Ben de evlendim ama iki sene önce ayrıldım. Bir kızım var. Kızım arada bir babasıyla görüşüyor. Benimle ilişkisi daha iyi. Okulda dersleri iyi ama bazı öğretmenlerine bazen de arkadaşlarına takıntılı bir şekilde ilgisi oluyor. Onları çok sevdiğini söylüyor. Yanlarından ayrılmıyor. Ne yapmalıyım? Bunun nedeni nedir? Ben mi hatalıyım? Lütfen yardımcı olun.


Cevap: Değerli okurum anne baba ayrılıklarında çocukların etkilenmesi kaçınılmaz. Bu travmanın en aza indirilebilmesinde anne ve babanın davranışları çok önemli. Ayrılığın yaşandığın yaş ne kadar küçük olursa etkisi o kadar büyük olur. Anne ve babalarımız ilk aşklarımız bir anlamda. Sevgi ihtiyacının karşılanmaması kızınızı başka kişilerden almaya götürmüş olabilir. Kızınızın babasıyla ilişkisi ve geçirdiğin zaman verimli değilse bu tip davranışlar olabilir. Endişelenmeyin. Ancak babasının da onu sevdiğini ve herkesin sevgisini, ilgisini gösterme şeklinde farklılıklar olabileceğini ifade etmek gerekir. Eğer imkanınız var ise babası ile bu durumu paylaşmanızda fayda var. Gelişmeleri yazın. Birlikte ihtiyacı olan sevgiyi, ilgiyi dışarıda aramanın doğru olmadığını gösterecek yöntemleri konuşalım.

Rumuz: Hayal kırıklığı İlişki durumu: Yok
Erkeklere değil kendine güv
en
Soru: Esra Hanım yaşadıklarım beni artık hayatıma kimseyi sokmayacak duruma getirdi. Önce her şey iyi başlıyor. Bir ay bilemedin iki ay sonra bitiyor. Erkeklerin bitirmek için hep bahaneleri var. En son ilişkim bir arkadaşımın eski bir tanıdığı ile yaşadım. Orta yaşın üstünde iyi eğitimli biriydi. Çok kibar, ilgiliydi. Ciddi bir ilişki istediğini söyledi. Kısa sürede evlilikten bahsetmeye başladı. Ama birinci ayın sonunda işindeki sıkıntıları bahane ederek bu ilişkiyi istemediğini söyledi. Çok kaba konuştu. Küfürler, hakaretler etti. Artık erkeklere inancımı kaybettim. Nasıl güveneceğim birine bir daha?


Cevap: Sevgili okurum erkeklere değil kendine güven. İlişkide erkeğe güvenilecek bir liman olarak bakarsak bu sorunları her zaman yaşarız. Şunu demek istiyorum. Eğitim, iş tabi ki önemli. Ama bir insanın yalan söylemesine, kalbini kıracak davranışlar yapmasına engel değil. Son anlattığın ilişkinde bu kişinin neler yaşadığını bilemeyiz. Belki işleri gerçekten çok kötüdür. Tabi ki böyle bir durumda bazı kişiler için ilişki yaşamak zor gelebilir. Bunu anlarım. Ancak işinin kötü olmasında sen sorumlu değilsin. Burada sorunlarım var bana biraz zaman ver şu an bir ilişkinin sorumluluklarını taşıyamıyorum demesi doğru olandı. Küfür olmaz. O da bir anlamda duygusal şiddettir. Ayrıca orta yaşın üstünde birisinin iş ve özel hayatı ayırmayı bilmesi gerekir. Ayrıldığına üzülme. Her olayda kötüden ders çıkarıp iyi tarafa odaklan. Ya bu olay daha sonra yaşansaydı. Hayırlısı olmuş. Şunu unutma çok çabuk yukarı çıkaranın aynı hızda indirme ihtimali de vardır. Yeni birini tanıdığında süreci uzat. Hemen yakınlaşma. Onu farklı ortamlarda tanımaya gayret et. Arkadaşlarına, ailesine olan yaklaşımı, davranışları, hayat görüşü. Bunlar çok önemli.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder