Memet Özer DENiZDEN GELEN LEZZET...
HABERİ PAYLAŞ

DENiZDEN GELEN LEZZET...

Bildiğiniz gibi Eylül ayıyla birlikte balık yasağı kalktı ve balıkçı tezgahları şenlenmeye başladı. Ancak, son yıllarda gördüğümüz gibi, maalesef balık bol ve ucuz değil. Yapılan yanlış avlanma teknikleri, deniz kirliliği gibi sebeplerle hem balık çeşitliliği, hem de miktarı ciddi şekilde azaldı. Birkaç yıldır gösterilen özen ve duyarlılık umarım devam eder ve eski günlere döneriz. Ben de bu vesile ile evde hazırlayabileceğiniz, balık tarifleri derlemeye çalıştım. Ama öncelikle balık pişirmeyle ilgili birkaç püf noktası vermek istiyorum.

Haberin Devamı

* Balık hassas bir et türüdür ve özenli pişirilmesi gerekir.

* Çok fazla pişirilirse balık eti kurur, hem lezzeti hem de besin değeri düşer

* Tava yaptığınız balıkları tuz ve karabiberle karıştırdığınız una bularsanız daha iyi sonuç alırsınız.

* Tava yaparken, yağınızın iyice kızdığına emin olun. Böylece balığınız yağ çekmez ve daha kıtır bir kıvamda olur.

* Izgara yaparken ise, ızgaranızı mutlaka önceden ısıtın. Böylece balığınız ızgaraya yapışmaz ve daha iyi sonuç alırsınız.

* Çeşitli balık sosları, ya da balık çorbası hazırlamak için balık suyu hazırlamanız çok lezzetli bir sonuç verecektir. Aşağıda tarifini vereceğim.

* Balık pişirirken oluşan kokudan rahatsız oluyorsanız, bir tencere içinde sirke kaynatabilirsiniz. Ya da tava veya ızgara yerine fırını kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

* 1 adet iri lüfer (balıkçıda temizlenmiş)

* 3 adet ince dilimlenmiş limon

* 2 adet defne yaprağı

* 1/2 adet soğan (ince piyazlık)

* 1 adet sarımsak (ince dilimlenmiş)

* 2 kaşık zeytinyağı

* 1 kaşık su

* 1 kaşık tereyağı

* Tuz, karabiber

BALIK ÇORBASI

HAZIRLANIŞI Öncelikle balık suyunu hazırlamak için, tüm malzemeyi bir tencere içine koyun. Kaynama noktasına getirin, daha sonra üzerine biriken köpükleri temizleyin. Kısık ateşte yaklaşık 50 dakika daha pişirip, süzün. Bir tencere içine zeytinyağı ve tereyağı koyun. Soğanları ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Daha sonra havuç ve kereviz sapını ekleyin. Biraz daha kavurun. Un serpip iyice karıştırarak, 3 dakika daha kavurun. Balık suyunu ekleyip, devamlı karıştırarak, kaynama noktasına getirin. 15 dakika bu şekilde kısık ateşte pişirin. Çok koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz. Patatesleri ekleyin, 15 dakika daha pişirin. Balık etlerini ekleyin. Yaklaşık 10 dakika pişirin. En son kremayı ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Kıyılmış maydanoz ile servis yapın.

Haberin Devamı

* 1 adet iri havuç (küçük kuşbaşı doğranmış)

* 3 sap kereviz (küçük kuşbaşı doğranmış)

* 1 adet soğan (küçük kuşbaşı doğranmış)

* 1 adet patates (küp şeklinde)

* 500 gr fileto beyaz etli balık, kuşbaşı (mezgit, levrek, çupra, çinekop gibi)

* 2 kaşık un

* 2 kaşık zeytinyağı

*1 kaşık tereyağı

* 1 fincan krema

* 1 avuç kıyılmış maydanoz

* Tuz, karabiber

BALIK SUYU:

* 500 gr balık kemiği (balıkçınıza fileto çıkarttığınız balığın kılçıklarını kullanabilirsiniz, iyice yıkamaya özen gösterin)

* 1 adet havuç (kabaca doğranmış)

* 1 adet soğan (kabaca doğranmış)

* 3 sap kereviz (kabaca doğranmış)

* 1 avuç maydanoz sapı

* 2 dilim limon

* 2 adet defne yaprağı

* 5 bardak soğuk su

Haberin Devamı

KAĞITTA LÜFER MALZEMELER

HAZIRLANIŞI Fırın kağıdınızı balığınızın büyüklüğüne göre tamamen kapanacak şekilde kesin. Fırınınızı 190 derecede ısıtın. Balığınızı zeytinyağı ile iyice ovalayın. İçini ve dışını, iyice tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Balığınızın iç tarafına, soğan, sarımsak, defne yaprağı, 1 dilim limon yerleştirin. Balığın üst tarafına kalan limon dilimlerini ve tereyağı koyun. Ve kağıtla iyice kapatın. Yaklaşık 30 dakika fırınlayın.

* 2 adet orta boy levrek ya da çupra

* 1 adet yumurta

* 1 kaşık un

* 1 avuç kıyılmış maydanoz

* 1/2 adet soğan (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

* Tuz, karabiber

DIŞI İÇİN:

* 1 tabak un

* 1 tabak galeta unu

* 1 yumurta (çırpılmış)

* Tuz, karabiber

* Kızartmak için yağ

KITIR BALIK KÖFTESİ

HAZIRLANIŞI

Balıklarınızı, içine tuz ve karabiber serptiğiniz kaynar suda haşlayıp, soğumaya bırakın. Kılçıklarından temizleyin. Köfte malzemesi ile karıştırıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri içine tuz serptiğiniz un, yumurta ve galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.

MALZEMELER

* 2 adet orta boy levrek ya da çupra

* 1 adet yumurta

* 1 kaşık un

* 1 avuç kıyılmış maydanoz

* 1/2 adet soğan (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

* Tuz, karabiber

DIŞI İÇİN:

* 1 tabak un

* 1 tabak galeta unu

* 1 yumurta (çırpılmış)

* Tuz, karabiber

? Kızartmak için yağ

Sıradaki haber yükleniyor...
holder