Siyaset 'Demokratik açılım'a hız verilecek
Paylaş
'Demokratik açılım'a hız verilecek

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kısa ve orta vadeli adımlarla 'demokratik açılım'a hız vereceklerini söyledi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gündeme ve demokratik açılıma ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Açıklamalarına, son günlerde yayılan sokak gösterilerine değinerek başlayan Atalay, şiddetin, demokratik rejimlerde, hak arama yöntemi olarak kabul edilemeyeceğini söyledi ve bu olaylara karışanları tespit ettiklerini ve ilgili kişilerle ilgili işlemlerin sürdürüldüğünü bildirdi.

Atalay, bu olayların, varlıklarını terör ve şiddete borçlu olan kesimlerce çıkarıldığını çok iyi bildiklerini kaydetti. Bakan, “Çocuklarımızın bir eline taş bir eline para verip sokağa salanları bir iyi tanıyoruz; kuru sıkı tabancaları birilerinin eline sıkıştırıp provokasyon peşinde olan zihniyeti de çok iyi biliyoruz,” yorumunda bulundu.

"HER ŞEY KONTROL ALTINDA"

Bakan Atalay, 20 Kasım 2009’dan bugüne kadar, 1562 kişinin göz altına alındığını ve 363’ünün tutuklandığını bildirdi. “Endişeye hiçbir mahal yoktur,” diyen Atalay, her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi ve bazı olayların da fazla abartıldığını savundu

“AÇILIMIN İÇERİĞİNİ ANLAMAYANLARI HAYRETLE KARŞILIYORUM”

Birilerinin halen, açılın içeriğini anlayamamış olduklarını söylemelerini hayretle karşıladığını söyleyen Bakan, TBMM’de iki önemli oturum yapıldığını hatırlattı ve sadece bu konunun görüşüldüğünü belirtti.

Atalay, içeriğin anlaşılmadığı yönündeki yorumları ‘iyi niyetle bağdaşmayan’ olarak niteledi. Bakan, açılımın amacını tekrar hatırlattı ve bu konudaki kararlılıklarının sürdürüleceğini bildirdi.

“KISA VE ORTA VADELİ ADIMLARA HIZ VERİLECEK”

Bakan Atalay, atılacak adımların, dünkü zirvede de gündeme getirildiğini söyledi ve bu kapsamda, kısa ve orta vadede atılacak adımlara hız verileceğini duyurdu. Bakan, bu kapsamda genel olarak parlamento çalışmalarına hız verileceğini bildirdi.

“HER TÜRLÜ DÜŞÜNCE SERBESTÇE İFADE EDİLEBİLECEK”

Şiddete ve teröre başvurmadan her türlü düşüncenin serbestçe ifade edilebildiği ve örgütlenebildiği demokratik bir ortamın varlığı için uğraştıklarını söyleyen Bakan Atalay, demokratik açılım sürecinde böyle bir ortamın oluşmaya başladığını kaydetti.

“PARTİ KAPATMALARINI ZORLAŞTIRACAK ANAYASAL DEĞİŞİKLİKLERLE VARIZ”

DTP’nin kapatılmasına değinmeden, demokratik rejimlerde parti kapatılmalarına karşı olduklarını da belirten Bakan Atalay, söz konusu meseleyle ilgili olarak gerekli yasal ve anayasal değişikliklere hazır olduklarını söyledi.

Bakan, söz konusu değişikliklerin, bir Meclis mutabakatıyla yapılması gerekliliğine inandıklarının da altını çizdi.

3

Haberin Devamı