Namık Kemal Zeybek Demokrat olmak
HABERİ PAYLAŞ

Demokrasi halkın kendi kendisini yönettiği sistemin adı. Ama her sistem gibi bir iç sistem olmazsa kabuktan öteye geçemez. Önce insanların tabiatlarında demokratlık olmalı. Sonra da toplum içinde “demokratik kültür” yaygınlaştırılmalı. Karşı düşünceye, ayrı inanca tahammülsüzün yaygın olduğu bir toplum da demokratlık ne kadar gelişebilir?

“Çoğulculuk” dediğimiz kavram, önce farklılıklara karşı sevgi ile bakılması anlayışını gerektiriyor. “Demokrasinin temeli seçimdir” diyoruz. Halk yöneticilerini kendisi seçmeli. Yöneticilerini, yani milletvekillerini... “Seçmiyor mu?” diye sormazsınız sanırım.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Seçiyor mu ki? Siyasi parti genel başkanlığını ele geçirmiş olanlar; partilerinin yönetim kademesi üyelerini seçiyorsa; milletvekili ve belediye başkan adaylarını tek seçici olarak tespit ediyorsa, demokrasinin “ana direği kırık” demektir. Ne mi olmalı?.. “Partilerin milletvekilleri listelerini, parti üyelerinin tamamının veya hiç olmazsa delegelerin oluşturması” sağlanmalı. Suçu “Siyasi Partiler Kanunu”na atmak çok doğru bir yaklaşım değil. Parti genel başkanları isterse kendi partilerinde bunu sağlayabilirler. Gerçekten demokrasiye inanıyorlarsa da sağlamalıdırlar. Halkın oyunun önüne barajların konulduğu bir seçim sistemini savunanlar, demokratlık iddialarında ne kadar samimi olabilirler? “Ama...” diye başlayan bahaneler kimseyi kurtarmaz. “Düşünce, inanç ve girişim özgürlüğü” başta olmak üzere insan hak ve özgürlüklerinin önüne engeller konulmasının da demokratlıkla bağdaşır bir yanı olamaz. Demokratlığın temeli, işte bu hak ve özgürlüklerdir. Demokrasinin daha derin temeline “insani değerleri” de koyarsanız, işte siz o zaman tam anlamıyla bir “gerçek demokrat” olursunuz.

DEMOKRAT GENEL BAŞKAN?..

Demokrat bir genel başkan, partisini teşkilatlarıyla birlikte yöneten insandır. Böyle bir genel başkan başbakan olursa, ülkede katılımcı demokrasi başlayabilir. Demokrat olmak, aynı zamanda halkının milli değerlerine bağlılığı, manevi değerlere saygıyı ve insani değerlere ulaşma hedefini gerektirir. Diyorum ki “demokrat olmak” demokrasiyi bütün unsurlarıyla içine sindirmek ve hayata geçirmekle olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder