Esra Karayel Değişim fark etmekle başlar
HABERİ PAYLAŞ

Değişim fark etmekle başlar

Haberin Devamı

Rumuz: Değişmek

İlişki Durumu: İlişkisi yok

Değişim fark etmekle başlar

Soru: Esra Hanım ben genel olarak hayatımdan memnunum. Ancak sizin yazılarınızı okuduktan sonra ilişkilerimi olumsuz etkileyen değiştirmem gereken davranışlarım var. Ancak nasıl yapacağım nereden başlayacağım bilemiyorum. Lütfen yardım edin.

Cevap: Sevgili okurum değişim fark etmekle başlar. İlişkilerini olumsuz etkileyen davranışlarının farkına varmakla ilk önemli atmış oldun. Bu yolda başarılı olmak ve değişimi sağlamak ise istemekle olur. Değişimi yaratmak için istekli olmak, başarıyı getirir. Düşünceler davranışlarımızı belirler ve değiştirilebilir. Mesela ‘ben kötü bir insanım’ diyen bir düşünceye sahip olursan bu düşünce zamanla sen de kendinden nefret etme duygusu yaratacaktır. Bunun yerine ‘ben harikayım’ gibi yeni bir düşünce seçersen olumsuz duygu da değişecektir. Öncelikle sana göre değişmesi gerekli davranışlarının listesini yap. Sonra bu davranışların hangi düşüncenin etkisiyle olduğuna bakmak lazım. Dilersen bu kısmında ben de destek olabilirim.

Rumuz: Unutamıyorum

İlişki Durumu: Nişanlı

Güç sadece An’da vardır

Soru: Esra Hanım ben dört ay sonra evleneceğim. Benim ve nişanlımın ikinci evliliği olacak. İyi anlaşıyoruz. Ancak eski eşimin ve ailesini sık sık aklıma geliyor. Böyle zamanlarda da nişanlımla sorun yaşıyorum. Eskiyi düşündüğümde yeni bir evlilik için çok yorgun hissediyorum kendimi. Bu gücü nasıl bulacağım? Çaresizim, yardımınızı bekliyorum.

Cevap: Değerli okurum çaresiz değilsin. Güzel bir evlilik seni bekliyor. Bunun için ise yapman gereken tek bir şey var. O da sadece An’ı yaşamak. Geçmiş orada kaldı. Derslerini aldın ve geçmişi bıraktın. Sahip olduğun tek şey şu an’dır. Ve An’daki düşüncelerin yarının, önümüzdeki haftanın deneyimlerini biçimlendirir. Bu nedenle düşüncelerimizi özenle seçmeliyiz. Geçmişe odaklanırsan şu an yaşayabileceğin enerjiye sahip olamazsın.

Rumuz: Bırakmalı mı?

İlişki Durumu: İlişkisi var

Terk etmek çözüm değil

Soru: Esra Hanım benim zor giden bir ilişkim var. Sizce kavgalar çok sık oluyorsa bırakıp gitme zamanı gelmiş midir? Nasıl karar vermeliyiz?

Cevap: Sevgili okurum kötü bir ilişkiyi bırakın gidin hiçbir zaman demem. Bu ilişkide eksik giden yanlış giden ne? Ve bunda benim payım ne? Buna bakmalıyız. Getirdiğim kalıplar mı, yeterince risk alamamam mı? Ben önce kendime dönüp bakmalı ve onları iyileştirmeliyim. O zaman belki gerçekten o ilişkiyi bitirmek gerekiyor olabilir. Ya da benim kendimde yarattığım değişiklik karşı tarafla olan ilişkimi düzeltebilir. Sevginin sürmesi için saygı çok önemli. Tabii ki anlaşmazlıklar olabilir. Ancak bağırıp çağırmadan ya da kötü, kırıcı, aşağılayıcı sözler söylemeden de kavga edilebilir. Aynı ya da benzer konularda sık tekrarlanan kavgalarda karşı tarafı suçlamadan neyin yanlış gittiğine bakmalıyız. Bunlara baktıktan sonra kararımızı vermeliyiz.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder