Siyaset Davutoğlu: Suriye'de yaşananlar insanlık suçu
Paylaş
Davutoğlu: Suriye'de yaşananlar insanlık suçu

İngiltere'nin başkenti Londra'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşananlarla ilgili olarak "İnsanlık suçudur, derhal incelenmelidir" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’da mevkidaşı William Hague ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından kaldığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin talebi üzerine mevkidaşıyla telefonda görüştüğünü söyledi.

Suriye’de yaşananların insanlık suçu olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, bu insanlık suçunun bugüne kadar birçok başka insanlık suçunu işlemiş Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Suriye’de yaşanan büyük insanlık faciası ve katliam ile Mısır’daki gelişmeleri ele almak üzere bir grup Avrupa ülkesine ziyarette bulunan Bakan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le görüştüğünü ifade ederek "Dünkü telefon diplomasisinin devamı mahiyetinde, bugün de Londra’da, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin talebi üzerine, Sayın Kerry ile telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bu geziye çıkarken Mısır öncelikli gündemdi, ama gelişmeler Suriye’yi daha acil bir gündem maddesi haline getirdi. Bugün burada yaptığımız görüşmede de Sayın Hague ile elimizdeki bilgileri paylaştık, yaklaşımlarımızı gözden geçirdik. Alınabilecek tedbirler, uygulanabilecek politikalar konusunda ortak bir perspektif geliştirmeye çalıştık. Suriye konusunda aynı kanaatleri paylaşıyoruz" diye konuştu.

'DERHAL İNCELENMELİDİR'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’de yaşananların açık bir şekilde insanlık suçu olduğunu belirterek, bu insanlık suçunun şu ana kadar birçok başka insanlık suçunu işlemiş Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Bakan Davutoğlu katliam konusunda bir araştırma yapılması için BM’ye çağrıda bulunduklarını belirterek "BM bu konuda temaslara başlamıştı. Dün Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 35 ülke, BM Genel Sekreteri’ne bir ortak mektup vererek, Suriye’de bulunan BM’nin kimyasal silahlar konusunda uzman heyetinin, derhal bölgeye giderek araştırma yapmasını talep etti. Bunun için Suriye rejiminin izni gerekir’ dediler. Dün İran Dışişleri Bakanı üzerinden Suriye’ye bir şekilde girişimde bulunması yönünde talepte bulunduk. Ama ne olursa olsun insanlık suçudur ve derhal incelenmeli" dedi.

'ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VAR'

Bakan Davutoğlu, Mısır’da seçilmiş cumhurbaşkanının görevden alınması sonrasında yaşanan katliamların durması açısından, uluslararası toplumun atması gereken adımları dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak biz her zaman gerek Suriye’de gerek Mısır’da ilkeli politika benimsedik. Her iki ülke için de aynı şeyleri düşündük, aynı şeyleri talep ettik. Her iki ülkede yaşanan katliamlara karşı da aynı tepkiyi verdik."

Suriye ve Mısır halklarının Türk halkının ezeli ve ebedi kardeşi olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, bu halkların karşı karşıya kaldığı zulümler konusunda şimdiye kadar sürdürdükleri dayanışmayı devam ettirecekleri ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında, kararlı bir tutum ortaya konamadığını da vurgulayan Bakan Davutoğlu "Bir komşu ülke olarak bir an önce gerekli incelemelerin yapılıp, her türlü tedbirin Suriye rejimine karşı alınması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Aynur TATTERSALL/ LONDRA,(İngiltere), (DHA)

2

Haberin Devamı