Tamer Heper Davayı istediğinize açabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Davayı istediğinize açabilirsiniz

Binamızdaki bir daire sahibi pencere doğramalarını değiştirdi, ancak kendine göre bir şekil verdi, yani binamızın tapudaki fotoğrafına uymuyor. Bunu başka daireler de yaptı. Ben bir tek bu kişiyi dava etsem olur mu böyle bir dava kazanılır mı? S.Ç.

Her kat maliki binanın sağlamlığını ve estetiğini korumakla görevlidir. Ayrıca biliyorsunuz ortak mahallerde tadilat yapılamaz. Şimdi binanın ön cephesinin belli bir görünümü vardır. Bu projede çizili görünümdür ve sizin de tespit ettiğiniz gibi tapuya verilen fotoğrafla tespit edilmiştir. Bu görünümün bozulması binanın estetiğinin bozulmuş olması anlamını taşır. Ayrıca binanın ön cephesi de ortak alandır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile müdahale edilemez. Yani pencere doğramalarını değiştirenler, pencerelerin şekillerine sadık kalmak zorundadır. Malzeme değişebilir ancak görünüm değişmez. Yani böyle yapan birine eski hale getirmesi için dava açabilirsiniz. Başkasının da değiştirmiş olması halinde ve sizin bunlardan birine dava açmanız halinde diğerlerine açmamanız bir savunma olarak kullanılamaz.

Paylar farklı olabilir

Ölenin en yakın mirasçısı teyze ve dayılar ölmüş, bir kısım teyze çocukları da ölmüş, bir kısmı hayatta bazılarının teyze çocuklarının çocukları hayatta. Bunların miras payları eşit midir? A.A.

Sizin bahsettiğiniz tüm mirasçılar üçüncü derece mirasçı. Şayet hayatta birinci derece ve ikinci derece mirasçı yoksa evet bunlar mirasa sahip olacak ancak, teyze çocukları ve dayı çocukları eşit miras payına sahip olacak mı? Bunun için şunu söyleyebilirim. Teyzeler ve dayılar eşit paya sahipti. Bunlardan ölenlerin çocukları ancak ana veya babasına düşen payı kendi aralarında eşit bölüşecek. Yani eşit paya sahip olanlar teyze ve dayılar. Onlardan önce ölmüş olanların payı kendi çocukları arasında paylaşılacağı için çok çocuğu olanların payı küçülecek, az çocuğu olanların payı daha büyük kalacak. Umarım anlatabilmişimdir.

Kusur var gibi

Eşimin telefon faturalarının benim hesabımdan ödenmesi için hesabımın bulunduğu bankaya talimat verdim. Eşim bir tarihte telefon hattını iptal ettirdi. Ben de hesabımla ilgilenmedim. Üç yıl sonra gördüm ki üç yıl boyunca eşime ait olmayan, bir başkasına devredilen telefon faturaları benim hesabımdan ödenmiş. Bankaya başvurdum, biz isme bakmayız telefon numarasına bakarız diyorlar. Dava açsam kazanır mıyım? Ş.G.

Haberin Devamı

Size, açacağınız davayı kazanırsınız ya da kaybedersiniz diye bir yanıt veremem. Zira her davada bir risk vardır. Kesin kazanılır denilen bir dava yoktur. Dolayısı ile her olayda sorulması gereken, dava açmak mümkün mü sorusudur? Evet bir kurum sizi zarara uğratmış, kusuru ile zarara uğratan taraf zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Dolayısı ile dava açmak için yeterli nedeniniz var. Size bu söylenebilir, ancak kazanacağınız garantisi verilemez. İsme bakmak veya numaraya bakmak sizin tercihiniz değil. Dolayısı ile banka, müşteri nasıl teminat altına alınacak ise olaya o gözle bakması gerekir. Siz sadece talimat vermişsiniz, isme bakma numaraya bak dememişsiniz, o halde sizin hesabınızı teminat altına alacak şekilde olaya bakmakla mükellef. Bu hali ile dava açmak mümkündür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder