Gündem “Darbe günlükleri"ne yetkisizlik kararı

“Darbe günlükleri"ne yetkisizlik kararı

Paylaş
“Darbe günlükleri"ne yetkisizlik kararı

İstanbul Başsavcılığı, Eski Kuvvet Komutanları hakkında yürütülen 'darbe günlükleri' soruşturmasında yetkisizlik verdi

Yetkisizlik kararında ‘Ergenekon örgütü ile bağlantı kurulamadığı’ belirtildi.

Haberin Devamı

Dosya Ankara’ya gönderildi. Eski Kuvvet Komutanlarının darbe günlüklerine ilişkin soruşturma dosyası yetkisizlik kararıyla Ankara özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Savcı Mehmet Ergül tarafından verilen kararda, Ergenekon örgütü ile bağlantı kurulamadığı belirtildi.

5 ARALIK 2009'DA İFADELERİ ALINDI

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek hakkında Ergenekon kapsamında "Darbe Günlükleri"ne ilişkin soruşturma yaklaşık bir senedir özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca yürütülüyordu.

"Ayışığı", "Sarıkız", "Yakamoz" ve "Eldiven" darbe planıyla ilgili olarak eski kuvvet komutanlarının 5 Aralık 2009'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ifadesi alındı. Komutanların ifadesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve soruşturmayı başlatan Ergenekon savcıları tarafından alındı.

Haberin Devamı

ÖZ'DEN ALINDI ERGÜL'E VERİLDİ

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından yürütülen soruşturma dosyası yaklaşık 4 ay önce Balyoz soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Ergül'e verilmişti. Ergül dosyayı inceledi ve yetkisizlik kararı verdi.

ERGENEKON İLE BAĞLANTI KURULAMADI

26 Ekim'de verilen kararda Fırtına, Yalman ve Örnek'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve 5607 Sayılı Kanuna Muhalefet etmekle suçlandıkları hatırlatıldı. Suç tarihinin "2002 -2004" olarak belirtildiği kararda, Ergenekon örgütü ile bağlantı kurulamadığı kaydedildi.

ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

Dosyanın bu nedenle ayrıldığını belirten Savcı Mehmet Ergül, suça isnat edilen konuların Ankara'da meydana gelmiş olması nedeniyle dosyayı Ankara özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

Selahattin GÜNDAY / İSTANBUL / DHA