Oral Çalışlar Dara harabeleri: Efes kenti gibi...
HABERİ PAYLAŞ

Dara harabeleri: Efes kenti gibi...

Haberin Devamı

Mardin milletvekili, yazar Orhan Miroğlu, “Oral Dara’yı görmelisin” deyince durakladım. Dara neresiydi? Orhan, “Efes kadar önemli bir yerden söz ediyorum” diye karşılık verdi.

Mardin'de, şehrin dar sokaklarında dolaştım. Bir müze güzelliğindeki yapıları seyrettim. Eski Mardin'de, 1.Cadde'de bir aşağı bir yukarı yürüdüm. Sokaktaki insanlarla sohbet ettim. Gazeteci Adnan Avuka'yla buluştum. Kentin seçilmiş-görevden alınmışbelediye başkanı Ahmet Türk'ü aradım, Ankara'daymış. Baro'dan Nevzat Çıray'la son gelişmeleri konuştuk.

Bölge, “şehir savaşları”yla manen ve madden ağır hasar gördü. Nusaybin, "özyönetim" yüzünden yer ile yeksan oldu. Bölgenin beklentisi tutuklanan milletvekilleri ve belediye başkanlarının serbest bırakılmaso. Soruna barışçı çözüm üretecek bir inisiyatifin oluşması.

Dinleyip not ettikten sonra, Orhan Miroğlu'yla, Dara'ya doğru yola çıktık.

Dara harabeleri: Efes kenti gibi...

Tarih ve köy

Dara, Mardin-Nusaybin arasında, tarihi kalıntıların içine yerleşmiş bir köy. Evler, şehrin kalıntılarıyla inşa edilmiş. Köye girer girmez, etkileyici bir görüntü sizi karşılıyor. Beşte biri kazılmış mezarlık bölgesi ihtişamlı.

Dara bir Doğu Roma kenti. İmparator Anastasius tarafından, 505 yılında, imparatorluğun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için bir garnizon kenti olarak kurulmuş.

İki büyük su sarnıcının o günün teknik imkanlarıyla nasıl yapılmış olabileceğini tartışıyor, hayranlığımızı gizlemiyoruz. Şehrin pazar yerinin yolu duruyor. Dükkanların yerleri belli. Artık akmayan derenin üzerine yapılmış taş köprü de, Roma uygarlığının gelişmişliğini kanıtlarcasına ayakta.

Köy muhtarı İbrahim Bilgiç dertli. 1976’da köy sit alanı ilan edildiği için, yeni bir ev yapamıyor, izinsiz çivi çakamıyorlar. Bilgiç, insanların köyü sürekli terk ettiğinden yakınıyor. “Bize bir yer göstersinler köyümüzü oraya kuralım” diyor.

Dara kentinin kalıntıları şu an bile insanı büyüleyecek kadar çarpıcı. Kazıyı yapan ekip, “Bu ortaya çıkanlar, şehrin yüzde 5'i” deyince, daha çok etkileniyoruz. Dara, bir kıyıda, öylesine, sahipsiz; ilgi bekliyor.

Gidin. gezin. görün.

.....

Bir kitap: Emre Aracı, Çaykovski İstanbul'da, İş Bankası Yayınları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder