Adile Özdağ D vitamini deyip geçmeyin
HABERİ PAYLAŞ

D vitamini deyip geçmeyin

Haberin Devamı

D vitaminini, günlük aldığınız multivitaminin içinde ki bir bileşen olarak görüyor olabilirsiniz. Ancak güneş ışığı vitamini olarak adlandırılan bu vitamin düşündüğünüzden daha karmaşık ve çok daha fazla işlevi var.

Güneş ışığıyla birlikte cildimizde yapılır. Bu yüzden güneş ışığı vitamini olarak adlandırılıyor. En önemli işlevi vücutta kalsiyum ve fosfor dengesini kurmasıdır. Kemiklerin ve dişlerin normal büyümesi ve gelişimi için çok önemli. Belli bir süre öncesine kadar eksikliğinde çocuklarda raşitizm (kemik zayıflığı) olur bilgisiyle yaklaşılan D vitamini, artık yeni çalışmalarla yapısı ve yararları çok daha iyi aydınlatılmış durumda.

D vitamini, genleri açıp kapatmak için hücrelerin çekirdeğine giden bir faktör gibi davranabilen hormondur. Eksikliğinde birkaç kanser türü riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ileri sürmek için yeterli miktarda kanıt bulunmaktadır.

D vitamini deyip geçmeyin

Osteoporoz, düşme ve kırıklar: Yeterli dozlarda D vitamini, özellikle yaşlılarda osteoporoz (kemik erimesi), düşme ve kırıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Dayanıklılık ve Kas ağrısı: D vitamini takviyesi kemik ve kaslarda dayanıklılık sağlar.Yorgun hissetmeyi engeller.

Kanser: D vitamini kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Birçok çalışma, yeteri miktarda alınan D vitaminin kanser riskini% 60 oranında azaltabildiğini gösteriyor.

Depresyon ve beyinsel fonksiyonlar: Çalışmalar D vitamini eksikliği ile depresyon arasında bir bağ olduğunu göstermiştir. Depresyonu olan kişilerde yapılan testlerde düşük D vitaminine sahip oldukları bulundu. D vitamininin beyin fonksiyonu için önemli olduğundan, yetersiz seviyelerinin depresyon ve diğer zihinsel hastalıklarda rol oynayabileceğine inanılıyor.

Diyabet: Bebeklerdeki bir çalışma, günlük yeterli doz D vitaminin tip 1 diyabet riskini %78 azalttığını bulmuştur.Ayrıca yetişkinlerde tip II diyabet riskinin azalmasını sağladığına dair birçok çalışma var.

Bağışıklık ve Alerji: D vitamini bağışıklık sisteminin doğru çalışması için çok önemlidir. Düşük D vitamini seviyeleri, solunum yolu enfeksiyonu riski ile bağlantılı iken, D vitamini takviyesi grip riskini düşürür.Alerjiyi önler.

Yara iyileşmesi: D vitaminin yara iyileşme sürecinin bir parçası olarak yeni cilt oluşturmak için çok önemli olan bileşiklerin üretimini arttırdığı bulunmuştur.

Saç dökülmesi: Yetersiz D vitamini düzeylerinin saç dökülmesine sebep olabileceği bulunmuştur.

Tüm bu hayati fonksiyonlarına rağmen D vitamini eksikliği oldukça yaygındır. Türkiye’de yapılan çalışmalarda her 10 kişiden 9’u yetersiz D vitamini düzeyine sahip. Güneş her ne kadar D vitamini almak için en iyi yol olsa da günümüz dünyasında yeterli olamıyor. Yılın zamanı, yaş, cilt tonu, bulut örtüsü, günün saati, coğrafik konum, güneşin geliş açısı dolayısıyla önemli faktörler.

D vitamininde yapılan araştırmaların ve bilgilerin artması kullanımının da artmasını sağladı. Fakat kullanım dozunun kişiye özgü olduğu unutulmamalı. Yüksek dozda ki formlar böbrek ve karaciğere vereceği yükler sebebiyle ölçümler sonucunda, sadece gerekli hallerde ve doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini unutmayalım.

Popülaritesinin artmasındaki sevindirici nokta ise artık içerisinde ciddi koruyucu kimyasalların olmadığı, günlük dozdaki takviyelere erişmenin mümkün olması.

Güneş girmeyen eve doktor girer sözünün doğruluğunu bilim bir kez daha ispatlamış oldu.

3 YENİ MESAJ

Bunama hastalarına ‘Akıllı Kıyafet’

Geliştirilen akıllı pijamalar, üzerinde bulunan sensörler sayesinde bunama (demans) hastalarının hareketlerini otomatik olarak kontrol edebiliyor. Bu teknolojiyle, demans hastalarının odalarında kapalı kalması sorununun çözülebilmesi hedefleniyor.

Biyonik ellerle dokunma hissi

İtalya, İsviçre ve Almanya’dan bilim insanları, ellerini kaybetmiş insanlara dokunma hissini geri kazandırabilen taşınabilir boyutlardaki ilk biyonik eli tanıttılar.

Yapay zekâ intiharları bitirecek

Kanada’da yetkililer, yapay zekâ yardımıyla sosyal medya hesaplarını tarayarak intihar davranışlarındaki artışları öngörmeye çalışacaklarını açıkladılar. Elde edilen bu bilgiler ışığında ihtiyaç duyulan bölgelere gerekli destek sağlanacak.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

-At kuyruğu bitkisinden elde edilen vegetalsilika’nın saç, tırnak ve derideki bağ dokunun ana bileşenlerinden biri olduğunu,

-Folikasitin hücrelerin fonksiyonları için yaşamsal önem taşıdığını,

- E vitamininin hem epitel çoğalmasını destekleyip hem de antioksidan etki gösteren vitamin olduğunu

- Lutein’in antioksidan özelliğiyle retinadaki bozulmayı önlediğini

- B12 vitaminin sağlıklı hücre çoğalmasını sağladığı ve kan yapımındaki rolünün bundan kaynaklandığını biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder