Advertorial ‘Cumhuriyet çocuğu’ bir şefle yüz yüze
Sponsorlu

‘Cumhuriyet çocuğu’ bir şefle yüz yüze


Paylaş
‘Cumhuriyet çocuğu’ bir şefle yüz yüze

Evin İlyasoğlu kapsamlı çalışması ‘Gürer Aykal Şefle Yüz Yüze’de usta müzisyeni “Cumhuriyet’in getirdiği bütün zenginlikleri barındıran bir portre” sözleriyle tanımlıyor

Müzikseverler toplanın, şef Gürer Aykal’ı ve icrasını tanıtan çok özel ve kapsamlı bir çalışma var bu ay raflarda: “Gürer Aykal – Şefle Yüz Yüze”. Borusan Kocabıyık Vakfı’nın katkılarıyla Remzi Kitabevi’nden çıkan Evin İlyasoğlu imzalı bu kitap ve CD/DVD seti tek kelimeyle arşivlik. Kuşe baskısı, sert kapaklı cildi ve özel baskılı kutusuyla kuşkusuz ki bir armağan olarak da çok çekici bir seçenek.

Orkestra aile yapısını ve doğasını merak edenler için de bir rehber niteliği taşıyan kitabın çatısı şöyle: İlk bölümde eski çağlardan bugüne çalgı toplulukları ve müzik biçimlerinin gelişimiyle birlikte orkestra şefinin ortaya çıkışının tarihi. İkinci bölümde şeflik sanatının ipuçları, Gürer Aykal’ın eşsiz deneyimleri ve Borusan Quartet’in kurulma serüveni. Üçüncü bölümde zamandizinsel bir fotoğraf albümü eşliğinde Aykal’ın yaşamöyküsü. Dördüncü bölümde ise şefle beraber okuru da müziğin içine alan istisnai bir yolculuk…



Ustalardan ders aldı

Daha önce yazdığı bir anı kitabında Gürer Aykal’ı ‘Cumhuriyet çocuğu’ olarak tanımlayan İlyasoğlu şöyle devam ediyor: “Cumhuriyet’in getirdiği bütün zenginlikleri barındıran bir portredir Aykal. Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk ve ikinci kuşak çoksesli müzik bestecilerinin hemen hepsi onun hocası olmuş.”
Daha okuldan mezun olmadan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda ikinci kemanların bir üyesi olan Aykal, eğitimini tamamladıktan sonra şef olarak nice Türk bestecisinin yapıtını yurtiçinde ve yurtdışında defalarca yönetmiş ve onları gün ışığına çıkarmanın onurunu yaşamış. Yetiştirdiği genç şefler ise bugün Türkiye’nin çeşitli köşelerindeki orkestraların başında yer alıyor.

Hayat ve kitap…
Yine yazarın önsözünden -ancak bu kez müteessir olarak- öğreniyoruz ki, kitabın yazım sürecinin en önemli başvuru kaynağı olan Gürer Aykal’ın ağabeyi Ergün Aykal (1934-2016) ne yazık ki kitabın basıldığını göremeden hayata gözlerini yummuş. Ayrıca yazar İlyasoğlu’nun eşi de 2013 yılında yaşamını yitirdiği için bu çalışma bugünlere gecikmeli olarak erişmiş. Merhumların anısına saygılar sunuyor, aile ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz biz de buradan.
Müzisyenlerin ve tüm müziksever Cumhuriyet sevdalılarının ilgi göstermesi gereken bu kapsamlı ve bütünlüklü eseri mutlaka notlarınız arasına ekleyin.

DOKUZ CD VE BİR DVD İLE BİRLİKTE

Kitapla birlikte sunulan 9 CD ve 1 DVD’nin içeriğinde ise öncelikle 25 senfonik eser yer alıyor ki bu akış Gürer Aykal’ın gençlik dönemlerinden itibaren bugüne uzanan parlak şeflik kariyerine bir tanıklık. DVD’de ise popüler bir klasik eserin ilk prova kaydı, aynı eserin konserde çalınışı ve yine Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla (BİFO) olan konser performanslarına ait arşiv kayıtları ve Gürer Aykal’ın 2013 yılında yaptığı yaşamına ve duruşuna ilişkin bir konuşma yer alıyor.