Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İdamı tereddütsüz onaylarım'
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İdamı tereddütsüz onaylarım'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla TBMM'de anma programı düzenlendi. Programda Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı

15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıl dönümünde binlerce kişi Milli Birlik Yürüyüşü’nün ardından 02.32’de bombaların hedefi olan Meclis’te buluştu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz Demokrasi Direnişi töreninde Meclis'te konuşma yaptı. Kahraman'ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara hitap etti.


ERDOĞAN: 'BENİM MİLLETİM YÜREĞİNDEKİ İMANIYLA YÜRÜDÜ'


Ankara'nın dört bir yanından Meclis'e gelerek 15 Temmuz'un birinci yılında kendilerini yalnız bırakmayan vatandaşları en kalbi duygularla hasretle, muhabbetle selamladığını belirten Erdoğan, "Burada, bu saatte sizlerle Türkiye'nin yakın tarihinde yaşadığı en büyük ihanet, işgal ve darbe girişimi olan 15 Temmuz'un birinci yıl dönümü vesilesiyle buluştuk. Öncelikle 15 Temmuz gecesi şehit olan tüm kardeşlerime Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. O gece yaralanarak gazilikle şereflenen tüm kardeşlerimize sıhhat ve afiyet temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

'BUNA NASIL KONTROLLÜ DARBE DERSİNİZ?'


"Bugün baktım CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşuyor ve konuşurken de hala bu olayı kontrollü bir darbe olarak ifade ediyor." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Kimseyi aldatmayalım, bu olaya kontrollü darbe demek gerçekten bir nasipsizliktir, bu olaya kontrollü darbe demek nasipsizliğin ötesinde vurdumduymazlıktır. Siz bu milleti ne zannediyorsunuz? Nasıl kalkar da buna kontrollü darbe dersiniz? Siz yoksa bu sürecin hala böyle devam etmesini mi istiyorsunuz? Kusura bakma, olağanüstü hal pazartesi günü Milli Güvenlik Kurulu gündemine gelecek, konuşacağız ve hükümetimize tavsiye kararını alacağız."

'TANKI YUMRUKLA DURDURAN BAŞKA BİR MİLLET YOK'


Savaşlar, ordular arasında olur. Türk milleti, 15 Temmuz'da ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı yüreğindeki imanı ve çıplak eliyle bir mücadele verdi. Benim milletimin elinde silah mı vardı? Benim milletim o alçaklara, o hainlere karşı silahla mı yürüdü? Benim milletim bayrağıyla ve yüreğindeki imanıyla yürüdü. Dünyada bunun başka bir örneği yok. Kurşunu göğsünde durduran bir başka millet de yok. Tankı yumrukla durduran bir başka millet yok.

İDAM AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmasında idamı tereddütsüz onaylarım dedi.



'TÜRK MİLLETİ ÇIPLAK ELLERİYLE MÜCADELE VERDİ'


"Bir asır önce yedi düvelin bir araya gelip, tüm gücüyle yüklendiği Çanakkale’de herkesi şaşırtan bir zafere imza atmıştık. 15 Temmuz’da da yedi düveli arkasına alan bir ihanet çetesinin 40 yıllık planını 20 saate kalmadan bozarak tarihimize yeni bir zaferi nakşettik. Savaşlar, ordular arasında olur. Türk milleti 15 Temmuz’da ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı yüreğindeki imanı ve çıplak elleriyle bir mücadele verdi."

NAZIM HİKMET'İN ŞİİRİNİ OKUDU

Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının bir bölümünde Nazım Hikmet'in 'Beyler Bu Vatana Nasıl Kıydınız' şiirini okudu.​


İSMAİL KAHRAMAN: 'ZAFERLERLE DOLU BİR TARİHE SAHİBİZ'


Kürsüye çıkan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, vatandaşlara seslendi. Kahraman, 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi Meclis'te yaşananları anımsatarak şöyle konuştu:

"15 Temmuz gecesi ruh hastası şizofrenin 40 yıllık hainlik planını çöpe attık. Marşlarla, elimizde bayraklarla bir demokrasi şöleni yapıyoruz. Geçen sene bu gece tarihimizin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldık. Yılmadık, yorulmadık, gece boyu mücadele ederek bu ihanete karşı koyduk. Ülkemizde bir daha herhangi bir darbe girişimine kimse cesaret edemeyecek. Zaferlerle dolu bir tarihe sahibiz.

Geçen yıl verdiğiniz 249 şehidimizi rahmetle anıyorum. Geçen yıl bir ay süreyle nöbet tuttuğumuz meydanlar bugün yine doldu. Bu gece de nöbetteyiz. Geçen sene Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kulak vererek meydanları doldurarak bu hain girişime bir dur dedik. Densizler, hadsizlere hadlerini bildirdik. Bu hainlerin yaptıkları yanlarına kar kalmayacaktır."

DAVUTOĞLU VE ÇİLLER DE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis önünde yapılacak törenler için Meclis'e geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İçişleri Bakanlığı tarafına bakan ön bahçesinde düzenlenen 15 Temmuz'un yıl dönümünde şehitleri anma törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yüksek yargı organlarının başkanları, eski başbakanlar Ahmet Davutoğlu ve Tansu Çiller ile bakanlar katıldı. CHP ise törende bulunmadı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua etti.


ŞEHİTLERİN İSİMLERİ OKUNDU


Meclis Şeref Kapısı önüne platform kurulurken, Meclis binasına 15 Temmuz logosu ve Türk bayrağı yansıtıldı. Ellerinde Türk bayraklı vatandaşlar tören alanını doldururken, darbe girişiminde şehit olanların isimleri okundu. Tören alanında yoğun güvenlik önlemleri alınırken dev ekranlardan Milli Birlik Yürüyüşü canlı yayınlandı.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Kuran'ı Kerim okunması ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in dua okumasıyla devam etti. Daha sonra 15 Temmuz gecesi Meclis'te yaşanan anlara ait görüntüler ışık gösterisiyle yansıtıldı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Kahraman’ın konuşmasını dinleyecekler arasında şehit aileleri de bulunuyor.



TBMM’de drone düştü

Haberin Devamı