Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endişelerimizi Trump'a ileteceğim
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endişelerimizi Trump'a ileteceğim

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Kuveyt dönüşü gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endişelerimizi Trumpa ileteceğim

Erdoğan, Amerika Başkanı Trump’ın terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye silah desteği verme kararı ile ilgili şunları söyledi:

● Suriye ve Irak’taki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Alınan karar ile ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde bizzat ifade edeceğiz. 25 Mayıs’taki mini NATO zirvesinde de müttefiklerimiz ile konuyu masaya yatıracağız. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür.

'BİRBİRİMİZİ ANLAMAYA MECBURUZ'

● NATO’da beraber olduğumuz ülkeler terörist PYD/YPG ile işbirliği yapıyor. Bu yenilir yutulur birşey değil. NATO’da ben senle beraberim, terör örgütü senle birlikte değil ki. “Ama YPG- PYD’nin Türkiye’ye zarar vermesini istemeyiz” diyorlar. Lafla olmuyor ki! PYD’ye YPG’ye birileri destek veriyorsa demek ki; PKK’ya da destek veriyordur. Olay bu. Onun için NATO’da falan A’den Z’ye gündeme getireceğiz, Amerika ziyaretimde konuşacağız, dertleşeceğiz. Çünkü birbirimizi anlamaya mecburuz.

● Ortadoğu’da Türkiyesiz bir karar verilmesi düşünülemez. Eğer Türkiye’nin fikrine müracaat etmeden birileri karar alıyorsa bunun bedelini aslında ağır ödüyorlar. Hem ekonomik olarak hem de insan kaybı olarak ödüyorlar. Bir de huzuru yok ediyorlar. Şu anda bölgede huzur var mı? Öyleyse Türkiye ile ne yapabiliriz diye düşünmeleri gerekir, buna göre adım atmaları gerekir diye düşünüyorum.

'BELİRLEYİCİ OLAN BENİM GÖRÜŞMEM'

- (MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın) Bir ön heyet sizin 16 Mayıs’taki Trump görüşmenizden önce Amerika’ya gidip ön görüşme yaptı. Beklentiniz nedir?

“O görüşmeler benim için nihai görüşmeler değildir. Nihai görüşme benim yapacağım görüşmelerdir. İnşallah bizim sayın Donald Trump ile yapacağımız görüşmedir asıl belirleyici olan."

'MUHAFAZAKAR DEMOKRASİ'

Tayyip Erdoğan, Fransa'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirirken ise şunları söyledi:

● “AK Parti biliyorsunuz Türkiye’de ilk defa ne sağ ne sol merkez siyasetle çıkmış bir partidir. Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Macron’un da ‘Merkez siyaseti temsil ediyorum’ diye çıkması bir şeylere işaret ediyor. Dünya artık sağ-sol savrulmasını değil merkezci bir tespiti yapmış durumda.”

'LİTERATÜRE KAZANDIRDIK'

● “Biz merkez siyaset dediğimiz zaman bazı köşe yazarları bizimle dalga geçiyor. (Fransız düşünür ve felsefeciler) Jean Jacques Rousseau’dan, Montesquie’den bu yana böyle bir siyaset olmadı nereden çıkardınız bunu diyenler vardı. Acaba bunlar şimdi ne diyor? Biz muhafazakar demokrasi olarak çıktık, o düşünürlerden böyle bir şey görmemiş olabilirsiniz. Biz de siyaset literatürüne, bilimine böyle bir kavramı getirdik. Şimdi size düşünen bunun üzerine çalışmaktır. Bak çalışmadılar derslerine ki bu anlayış 14- 15 yıldır hamdolsun iktidarda.”

Hedef 5 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan uçakta “Kuveyt’e Limak Holding’in burada yüklenmiş olduğu havalimanı projesi için gittim. Kuveyt Uluslararası Havalimanı’ndaki 4.4 milyar dolarlık terminal yatırımını Limak Holding üstlendi. 4 yılda bitirme sözü verdiler. Kuveyt ile 1- 1.5 milyar dolar civarında olan ticareti 5 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk. Temennim odur ki bunu gerçekleştirebiliriz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder