Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da yaptığı tarihi görüşmenin ardından POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan YPG ile ilgili “O koridorda ülkemize yönelik bir tehdide müsaade etmeyiz. Sözler yerine getirilmezse başımızın çaresine bakarız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

'Dürüst ol canımı ye'

Trump ile yaptığı görüşmenin kısa sürdüğü şeklinde çıkan haberlere tepki gösteren Erdoğan, baş başa ve heyetler arasındaki görüşmenin toplam 2 saat 45 dakika sürdüğünü ifade etti. Erdoğan, “Gerçeğin çarpıtılması karşısında tavır göstermemize kızıyorlar. Sen dürüst ol canımı ye. Dürüst olmazsan kusura bakma tavrı görürsün. Bizler Çatladıkapı mahallesinin muhtarı değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyız” dedi.

‘Kanıtları koyuyoruz kabul etmiyorlar’

■ Amerika YPG ile ilgili güvence verdi mi?

Güvence verme hususu baştan beri dile getirdikleri bir şey. Önemli olan, fiiliyatta neler olacağı. Bizim tavrımız net. O koridorda ülkemize yönelik bir tehdit olursa buna müsaade edemeyiz. Sözler yerine getirilmezse o zaman başımızın çaresine bakarız. Yetkili birimlerimizle konuşup gerekli adımları atarız. Muhataplarımıza ‘Bunlara silah veriyorsunuz. Elimizde belgeler var. Füzelerin fotoğrafları var’ diyoruz. Kabul etmiyorlar. Biz de bunları önlerine koymaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

'Trump'ın FETÖ'ye karşı havası farklı'

■ Fetullah Gülen’in iadesi konusunda ABD’de bir tavır değişikliği gördünüz mü?

Trump’ın daha farklı bir havası var. Obama’dan farklı görünüyor. Belli ki onun da zihninde bazı soru işaretleri oluşmuş durumda. Görüşmemizde onlar da İzmir’de tutuklu bulunan Amerikalı Protestan din adamı Andrew Brunson’u gündeme getirdiler. İlgili bakanlıkların bu konularla karşılıklı çalışmaları hususunda mutabık kaldık. FETÖ meselesinde Amerikan yönetiminden FBI’ın özel bir soruşturma komitesi oluşturmasını, çalışma grubu kurmasını talep ettik.

■ Peki onlar bu öneriye nasıl baktılar?

Kayıtlara aldılar.

ZIRHLI MAKAM ARACI TÜRKİYE'DEN GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray’a Türkiye’den getirilen Mercedes marka zırhlı makam aracıyla gitti. Amerika ve Rusya başkanlarının yurt dışı gezilerine makam aracını götürme uygulaması bir süredir Erdoğan için de uygulanıyor. Askeri kargo uçağı ziyaret edilecek ülkeye araçları önceden ulaştırıyor. Bu uygulama ilk kez Şubat 2016’da Güney Amerika gezisinde hayata geçirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

'ZARRAB'I KONUŞTUK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a yönelik ambargoyu deldikleri gerekçesiyle Amerika’da tutuklanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın durumunun da gündeme geldiğini söyledi. Erdoğan, “İkili görüşmede bunları da konuştuk. Yasal sürece işaret ediyorlar. Dışişleri ve Adalet Bakanlarımız konuyu takip edecekler” dedi.

Avukatı elçilik bahçesinde

Bu sırada büyükelçilik önünde beklerken görüldü. Avukat, soruları yanıtsız bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüşmesinin ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne gitti. 14 aydır ABD’de tutuklu olan Reza Zarrab’ın aile avukatı Şebnem Erişmek de bu sırada büyükelçilik önünde beklerken görüldü. Avukat, soruları yanıtsız bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

TÜM KONULARI KONUŞTUK

Başkan Trump ve ekibiyle bölgedeki gelişmeler dahil tüm konuları masaya yatırdıklarını belirten Erdoğan “Gerek PKK/YPG, gerek FETÖ tüm bu meseleleri ele aldık. Sayın Trump’ın ‘Geleceğe yönelik sizlerle iyi işler yapacağız. Bu konuda kararlılığımız var’ ifadesini önemsiyorum” diye konuştu. Erdoğan, Amerika’nın, DEAŞ’ın elindeki Rakka’yı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kurtarma konusunda kararlı olduğunu da vurguladı.

ANGAJMANI UYGULARIZ

Erdoğan şunları söyledi: “Amerika Rakka konusunda kararını vermiş durumda. Bizim de kendilerine söylediğimiz şey şu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle işbirliğinizi sağlıklı bulmuyoruz. YPG ve PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik.”

MAALESEF YANAŞMADILAR

“Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım dedik. Maalesef buna yanaşmadılar. Münbiç’i boşalttık dediler ama böyle bir şey olmadı. Nitekim YPG’liler hâlâ orada. Rakka’nın yerli halkı Araplar. DEAŞ’ı bitirdiğiniz zaman oraları Kürtlerle mi dolduracaksınız? O zaman Araplarla Kürtleri vuruşturacaksınız demektir. Temenni ederim ki gerek Münbiç gerek Rakka’da terörle mücadele isabetli bir adımla tamamlansın.”

TÜRKİYE ARAZİDE OLACAK

“Terör örgütlerine içeride de dışarıda da nefes aldırmayacağız. Bir kuşak oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Ben Suriye konusunda kapımızı çalacaklarına da inanıyorum. Şu an Rakka’yı kuşatmışlar. Neler olacağını göreceğiz. Ama Türkiye arazide mutlaka olacak. Suriye’de de Irak’ta da olacak. Karar mercii olarak da Türkiye işin dışında tutulamaz. Zaten önümüzde NATO Zirvesi var. Bu konular orada da gündeme gelecek.”

GİZLİ TANIK TUTUKLANMIŞ

Trump söz vermiş

FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iade talebine karşılık Başkan Trump da Türkiye’den, Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan İzmir’deki Protestan Diriliş Kilisesi rahibi Amerikalı Andrew Brunson’un serbest bırakılıp iadesini istedi. Bir süre önce Trump ile görüşen rahibin avukatı Jay Sekulow, Amerika Başkanı’nın, kendisine rahibi kurtarmak için söz verdiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız

20 yıldır Türkiye’de

Rahip Brunson’un geçen eylülde ‘milli güvenliği tehdit eden faaliyetleri’ nedeniyle eşi Norine Lyn Brunson’la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırılmıştı. 20 yıldır Türkiye’de yaşayan çiftin sınır dışı işlemleri devam ederken bir gizli tanık, Brunson’un FETÖ imamları ile görüştüğü, örgütten para yardımı aldığı ve misyonerlik faaliyeti yürüttüğü ifadesini verdi. Rahip tutuklanırken eşi bırakıldı.

Dünyada ses getirdi

Erdoğan-Trump görüşmesi dünya basınında geniş yer aldı. Trump’ın, YPG’ye silah yardımı nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmeye çalıştığı belirtildi. ABD basınında Trump’ın Türkiye’ye yönelik övgüleri ön plana çıktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder