Cumartesi Postası Online alışverişte doğru bilinen 10 yanlış

Online alışverişte doğru bilinen 10 yanlış

Paylaş
Online alışverişte doğru bilinen 10 yanlış

Türkiye'deki tüketicilerin büyük kısmı internet üzerinden yapılan alışverişe temkinli yaklaşıyor. Gönderim süresi, iade hakkı ve güvenlik gibi unsurlar tüketiciler için soru işareti taşıyan unsurların başında geliyor. Sabancı Topluluğu'nun online alışveriş platformu Kliksa, tüketicileri online alışverişte merak edilen noktalara dair bilinçlendirmek amacıyla doğru bilinen 10 yanlış noktayı açıkladı.

1) İnternetten alınan ürünlerin gelmesi çok uzun sürer!

Haberin Devamı

Bu durum, e-ticaret siteleri arasında farklılık gösterebilir. Ek bir ücret karşılığında ürünü aynı gün gönderen e-ticaret siteleri var.

2) İptal veya iade süreci çok zorlu!

Aksine. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre; online alışveriş yapan tüketici, satın aldığı ürünü 14 gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin iade etme hakkına sahiptir.

3) İnternetten alışveriş güvenli değil!

Bu konuda yapılması gereken; online alışveriş yapılacak sitenin güvencesini araştırmak. Kullanıcı; site kime ait, ne kadar süredir faaliyette gibi kısa bir araştırma yapılabilir. Ayrıca kullanıcı yorumları içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan da geçmiş deneyimler incelenebilir.

Haberin Devamı

4) Aldığım ürün bozulursa ya da bozuk ürün yollanırsa, çok uğraşırım!

Hiçbir güvenilir online alışveriş sitesi, bozuk ürün yollamaz. Ancak düşük de olsa, tedarikçi firmadan üretim hatalı ürün gelme olasılığı vardır ya da ürün tüketici tarafından kullanırken bozulabilir. Güvenilir online alışveriş siteleri, müşterilerine alternatif çözümler sunar.

5) Online alışverişten sonra ihtiyacım olduğunda muhatap bulamam!

Artık birçok online alışveriş sitesinin çağrı merkezi var. Tüketici, siteye ait çağrı merkezinin numarasını arayarak destek isteyebilir.

6) Ya sahte ürün gönderilirse?..

Güvenilir online alışveriş sitelerinde sadece orijinal ürünler satılır. Bu yüzden sitenin saygınlığını ve güvenilirliğini kontrol ettikten sonra alışveriş yapmanızı öneririz.

7) Elektronik ürünleri garanti belgesiz gönderebilirler!

Güvenilir alışveriş siteleri, elektronik ürünleri garanti belgesiyle gönderir. Eğer ürün size doğrudan üretici tarafından ulaştırılmışsa ve kutudan garanti belgesi çıkmamışsa, söz konusu alışveriş sitesinden bu belgeyi talep edebilirsiniz.

8) Online alışveriş yapmak zor iş!

Aksine, birçok yönden kolay. Mağazaya gitmenize, dolaşmanıza gerek kalmadan, konforlu bir ortamda, 7/24 alışveriş yapabilirsiniz. Fiyat karşılaştırma sitelerinden aynı ürünün nerede, hangi fiyata satıldığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ürünü taşımanız bile gerekmiyor, istediğiniz adrese teslim ediliyor.

Haberin Devamı

9) E-ticaret siteleri daha ucuz ama bunun sebebi kalitesiz ürün satmaları olabilir.

Online alışveriş sitelerinde mağaza kirası, eleman maliyeti gibi masraflar olmadığı için ürünü daha uygun fiyata satabiliyorlar.

10) Siparişi verdikten sonra paketimin takibini yapamam.

Artık birçok online alışveriş sitesi, müşterilerine sipariş takibi imkanı sunuyor. Bu sayede müşteriler, ürünlerinin kargoya teslim edilmesi, kargo aracına yüklenmesi gibi süreçleri online olarak takip edebiliyor. Ayrıca bazı kargo firmaları, kendi takip numaralarını ileterek müşterilerin hayatını kolaylaştırabiliyor.

(19.07.2014 tarihli ekten alınmıştır.)