Ekonomi Çorum'dan Amerika'ya el emeği!

Çorum'dan Amerika'ya el emeği!

Paylaş
Çorum'dan Amerika'ya el emeği!

Çorum’un Mecitözü ilçesinde ekmeğini taştan çıkaran ev hanımları, işledikleri yarı değerli taşları Amerika’ya ihraç ediyor.

Türkiye’de yarı değerli doğal taş açısında zengin bir rezerv ve çeşitliliğe sahip olan ilçede çıkarılan doğal taşlar, kadınların geçim kaynağı oldu. Daha önce ev işleriyle zamanlarını değerlendiren kadınlar, Halk Eğitim Merkezinde mesleki eğitimi aldıktan sonra Mecitözü Kaymakamlığı tarafından kurulan atölyede doğal taşları işlemeye başladı.

KITALAR ARASI İŞ FIRSATI

Kuvars, jasper, kalsedon, akik gibi taşların işlenmesine yönelik kursa katılan kadınlar, daha sonra hem dar gelirli kadınlara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan yeni fırsatların oluşmasına olumlu etki yapmak, hem de ilçenin var olan değerlerini geliştirip markalaşma yolunda etkili bir yol oynamak amacıyla Mecitözü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. Atölyeyi devralan kadınlar, kursta öğrendiklerini kendi becerileriyle birleştirip değerli taşları dekoratif süs ve takı ürünlerine dönüştürdü. Mecitözü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş, bölgede var olan kuvars, jasper, kalsedon, akik gibi taşlar atölyede işlenerek süs ve takı eşyalarının yanı sıra alternatif tıpta kullanılan taşlara dönüştürüldüğünü söyledi. Halk Eğitim Merkezi olarak ilçedeki kadınlara düzenledikleri kurslarla destek olduklarını açıklayan Ateş, “Kurs sonunda bayanlar kooperatif kurarak çalışma hayatına katılıyorlar. Doğal el taşları işlenerek Amerika’ya ihraç ediliyor” dedi.

KENDİLERİ İÇİN ÜRETECEK KENDİLERİ İÇİN KAZANACAK”

Mecitözü Kaymakamı Coşkun Doğan, Mecitözülü kadınların artık kendileri için üretim yaparak kendileri için para kazanacağını ifade ederek, “Çorum Valiliğinin destekleriyle ilçede açılan Yarı Değerli Doğal Taş işleme Atölyesinde 7-8 aylık bir süreci geride bıraktı. İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde 20 kadın kursiyerimiz yarı değerli doğal taşları işlemeye başladı. Bugün geldiğimiz noktada kendileri kooperatif kurdular. Mecitözü Kaymakamlığı olarak kendileriyle protokol yaparak kadınlarımızın tek başlarına ayakta kalmalarını sağlayacak desteği verdik. Ve burada görülen ekipmanların, malzemelerin kullanım hakkını onlara devrettik., Kadınlarımız artık kendileri için üretecek ve kendileri için para kazanacaklar” diye konuştu.

“EKMEĞİMİZİ TAŞTAN ÇIKARIYORUZ”

Mecitözü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Asuman Erdem ise atölye kurulalı 8 ay olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımızla daha güzel işler ortaya koymaya çalışıyoruz. Herkesin emeğine eline sağlık. Bu kurs bize her şey kattı. Evde oturmaktan çok iyi. Ekmeğimizi taştan çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı