Tamer Heper Çok beklemişsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Çok beklemişsiniz

Haberin Devamı

Arazimi belediye park yaptı. 1998’den beri bu yer park. Belediyeden bu yeri terk etmesini istedim ama terk etmiyor. Tazminat alabilir miyim? ● E.Ö.

Bu arazinin sizin tapulu malınız olduğunu kabul ediyorum. Üstelik belediye park olarak düzenlemiş ise bu yeri tarla olarak değil arsa olarak kabul ediyorum. Zira tarla vasfında bir yer şehir dışında kabul edileceğinden bu yere park yapılmasının anlamı yok.

Bir kimsenin arsası bir başkası tarafından işgal edilirse arsanın yani gayrimenkulün maliki, işgal edenden ecrimisil adı altında tazminat isteyebilir. Ancak burada akılları karıştıracak bir husus var. 1998’den beri diyorsunuz. Yani 20 yıl. 20 yıl ses çıkarmadan bu yerin kullanılmasına izin verilmesi nedeniyle akla belediyenin bu yerde bir hakkı bulunduğu hususu geliyor.

ECRİMİSİL İSTEYEBİLİRSİNİZ

Belediyenin burada hakkı yok da haksız yere işgal ediyor ise hem işgale son vermesi için dava konusu yapabilir hem de ecrimisil talep edebilirsiniz. Ecrimisil, bir kullanma tazminatıdır. Gelir getiren bir gayrimenkul haksız olarak işgal ediliyor ise getireceği gelirden mahrum kalan malik elde edemediği gelir kadar bir tazminatı işgalciden ister.

Ecrimisil geçmiş beş yıl için istenebilir. Davacı daha uzun süre için de ecrimisil isteyebilir. Davalı beş yılla sınırlı olduğu itirazında bulunmaz ise mahkeme beş yılı kendiliğinden gözönüne almaz, davaya bakar. Şimdi olaya bu gözle bakın bakalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder