Serra Ababay Çocuklarla doğru konuşmanın yolları...
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarla doğru konuşmanın yolları...

Haberin Devamı

Çocuklarla konuşmak, birçok açıdan yetişkinlerle iletişim kurmaktan farklıdır. Konuşan kişi, söylediklerinin çocuk için ne anlama geleceğini, ne kadar anlaşıldığını ve nasıl bir etki yaratacağını hesaba katmalı kısacası çocuk zihniyle düşünmelidir.

Fakat yetişkin ve çocukların ortak bir yanı da vardır: Doğru şekilde yaklaşılırsa, her ikisiyle de neredeyse her konuda konuşulabilir.

Peki çocuklarla nasıl konuşulmalıdır?

● Etrafta bu kadar fazla ilgi çekici detay varken bir çocuğun sizi anlamasını istiyorsanız göz teması kurarak başlamanız gerekir.

● Çocukların dikkat süresi kısadır. Kısa ve net açıklamalar yapın.

Çocuğunuza zor konularda bilgi verirken ilk olarak neler bildiğini öğrenin. Aksi takdirde yaşına uygun olmayan bilgileri verebilirsiniz.

Çocuğunuzla konuşurken iyi bir dinleyici olun. Bahsedilenleri eleştirmeden ve küçümsemeden kabul edin.

Çocuğunuzu anladığınızdan emin olun. “Okulda elinden oyuncağını aldıkları için okula gitmek istemiyorsun. Doğru anlamış mıyım?” diyerek teyit edin.

Çocuğunuzun hissettiklerini anlamasına yardımcı olun. Çocukların hayatlarında duygular önemlidir. Çocuklar ancak yaşadığı duygular konuşulup anlamlandırıldığında sakinleşir ve bir başkasını dinleyebilir. “Sanırım oyuncağını kaybetmek seni çok üzdü, keşke bu olmasaydı” diyebilirsiniz.

● Çocuklar gibi yaratıcı olmayı deneyin! Çocukların hayal güçleri bazen gerçeklerle birbirine karışır. Hayal dünyasındaki çocuğa aynı dünyadan cevap vermeniz gerekir. Çocuğunuz beş kollu bir dinozordan bahsediyorsa, siz de bahsedin. Oyunların yanı sıra abartılı surat ifadeleri, ses ve mimiklerden yararlanın.

● Cevap verilebilir sorular sorun. Çocuklara sorduğunuz soruları kısıtlayın. “Okul nasıl gidiyor?” gibi açık uçlu bir soru yerine “Bugün okulda seni en çok güldüren, kızdıran neydi?” diyebilirsiniz.

● Kandırmayın. Çocuklar çevrede olan biteni düşündüğünüzden daha iyi anlar. Kandırılan çocuk bilmediği bir kaygı yaşar. Olan biteni çocuk dilinde anlatın.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder